Kultur & Nöje

Oväntade planen för prispengarna: "Har ett trasigt..."

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
En märkbart förvånad, och väldigt glad, Stina Stoor vann Borås Tidnings Debutantpris 2016. Strax innan klockan nio tillkännagav Aris Fioretos årets vinnare.
Foto:Petter Trens
En märkbart förvånad, och väldigt glad, Stina Stoor vann Borås Tidnings Debutantpris 2016. Strax innan klockan nio tillkännagav Aris Fioretos årets vinnare.

Borås Tidnings Debutantpris 2016 gick till Stina Stoor för hennes novellsamling Bli som folk. Det är inte alltid enkelt att skriva, men hon längtar alltid efter det.

– Jag är som lyckligast när jag kan skriva, säger hon.

Aris Fioretos står på Kulturhusets stora scen och försöker sprätta upp kuvertet som innehåller vinnaren av Borås Tidnings Debutantpris 2016. Det går inte helt lätt. Han har tagit fram en brevkniv ur kavajen och för den fram och tillbaka längs med kuvertets ena ände.

– Varje grek och författare med självaktning har en kniv med sig, säger han.

Till slut lyckas han sprätta upp det. Han läser från pappret. 2016 års debutantpris går till Stina Stoor för hennes novellsamling Bli som folk.

Hon ser förvånad ut där hon sitter på första raden. Väl stående på scenen, i ett regn av guldkonfetti och applåder, får hon en mikrofon:

– Är det nu jag ska säga något vettigt? börjar hon och fortsätter att tacka alla dem som har hjälpt henne med boken. I synnerhet Petter som har försörjt henne så att hon har kunnat sitta och tjura och skriva.

Förutom en skulptur av Eva Hild, tilldelas hon även en prissumma på 100 000 kronor. Att få priset betyder mycket eftersom det gör det lättare för henne att tro på sin egen förmåga – och i förlängningen kanske också att skriva.

– Det finns stunder, vissa ögonblick, när jag kan vara så förryckt och förälskad i min egen text. Och det längtar jag tillbaka till, säger hon.

I år är det den sextonde gången som debutantpriset delas ut. Kvällen inleddes med musik av Rami Yaassoub. Lena Kvist läste sedan de första meningarna ur varje författares bok. Förutom Stina Stoor, var även Theodor Hildeman Togner, Linna Johansson, Gabriel Itkes-Sznap och Anna Westphalen nominerade till priset.

Tillsammans med Lena Kvist pratade de om varför de började skriva. Stina Stoor sa att skrivandet var ett sätt för henne att handskas med sin pappas tilltagande demens.

– I och med att jag förlorade pappa mer och mer, blev det viktigt att bevara hans språk och smulorna av honom som fortfarande fanns kvar.

Efter pausen samtalade Stefan Eklund med Aris Fioretos om hans roman Mary. Men även om hur det är att debutera som författare.

– Hur känns det att vara nominerad till ett sådant här pris? frågade Stefan Eklund.

Aris Fioretos tvekade, men sedan svarade han:

– Man vill ju vinna, och det ska man inte skämmas för. Men samtidigt förtjänar alla att vinna. Jag har lärt mig att det är viktigt att vara generös och att förstå att ens bok inte står och faller med ett pris.

Nu har regnet av guldkonfetti och applåder lagt sig kring Stina Stoor. Prispengarna får kanske en mer praktiskt användning än hon hade velat.

– Jag skulle vilja säga att jag bara ska stänga in mig och skriva, men det finns ju andra saker som går före. Jag har ett trasigt vattenaggregat hemma, en bil utan värme och två barn.

Fakta

Juryns motivering

För egensinniga och nyskapande noveller med doft av Västerbotten och wunderbaum.

Stina Stoor blev den sextonde vinnaren av Borås Tidnings Debutantpris. Hennes novellsamling Bli som folk ges ut av Nordstedts. Det är enligt henne själv en samling noveller som utgår ifrån hennes födelseort Bjurholm - där hon även bor och arbetar sedan en tid tillbaka.

Övriga nominerade var Theodor Hildeman Togner, Linna Johansson, Gabriel Itkes-Sznap och Anna Westphalen.

Visa mer...