Kultur & Nöje

Ny Jungstedt-serie på Gran Canaria

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Mari Jungstedt flyttar sina deckare från Gotland till Gran Canaria och skriver tillsammans med Ruben Eliassen.
Foto:Caroline Andersson
Mari Jungstedt flyttar sina deckare från Gotland till Gran Canaria och skriver tillsammans med Ruben Eliassen.

Att svenska deckarförfattare skriver i par har blivit allt vanligare.

En mörkare himmel

Författare: Mari Jungstedt och Ruben Eliassen

Förlag: Bonniers

Senast ut är Mari Jungstedt – känd för sina Gotlandsdeckare – som nu tillsammans med norske Ruben Eliassen inleder en serie som utspelar sig på Kanarieöarna. Eliassen har tidigare skrivit tre ungdomsromaner i fantasygenren. Med Jungstedt debuterar han som deckarförfattare med en journalist och en före detta polis i detektivrollerna. En kvinna hittas mördad på klipporna vid Arguineguín, och snart är det hela igång.

Platser och miljöer är alltid viktiga i svenska deckare, så också här. En mörkare himmel utspelar sig precis som Jungstedts Gotlandsdeckare i välkända turistmiljöer, och kommer säkert att attrahera många av de svenskar som gillar att njuta av sol och värme på de spanska öarna. Miljöskildringen är särskilt fokuserad på det lokalt exotiska, på lokal mat och dryck, natur och arkitektur. Romanens svenska turister är framförallt kvinnor i yngre medelåldern som åker på yoga-retreat, och inledningsvis får man en hel del chick lit-vibbar. Men egentligen skildrar Jungstedt och Eliassen snarare skandinaver permanent bosatta på Kanarieöarna än turister, något som ger en mer initierad bild av livet på öarna än den ytliga turistbilden. Och snart infinner sig den riktiga deckarkänslan.

Många svenska deckarförfattare placerar idag handlingen i sina romaner utomlands. En vanlig strategi för att ändå skapa övertygande skildringar av det lokala livet och kulturen är just att placera svenskar i huvudrollerna. Då kan man skildra den främmande miljön genom deras ögon istället för att försöka – och lätt misslyckas – skapa trovärdiga ”inifrånskildringar”. Huvudpersonerna i En mörkare himmel är den svenska journalisten Sara Moberg och den norske före detta polisen Kristian Wede, båda bosatta på Kanarieöarna – hon sedan länge, han relativt nyditflyttad. Detta är således ett perfekt sätt att motivera eventuella missuppfattningar eller felaktigheter i skildringen av det lokala, samtidigt som det ger en anledning att förklara platsbundna förhållanden för den nyanlände, och därigenom samtidigt för läsaren.

Jungstedt och Eliassen är inte de första svenska deckarförfattarna som låter deckare utspela sig i Spanien. Välkända exempel är Liza Marklunds En plats i solen (2008) och Åke Edwardsons Möt mig i Estepona (2011). Hos Jungstedt och Eliassen är den lokala förankringen dock ännu starkare. Däremot är handlingen svagare än hos föregångarna. Halvvägs genom boken har man redan genomskådat hur allt hänger ihop. En mörkare himmel har dock ett bra koncept när det gäller miljöer och detektivgestalter, och Gran Canaria-serien kommer säkerligen bli lika framgångsrik som Jungstedts Gotlandsserie.