Kultur & Nöje

Malmberg räddar tunn fars på Gunnebo

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Claes Malmberg är stjärnan i farsen "Jobba för två" på Gunnebo i sommar.
Foto:Lina Ikse
Claes Malmberg är stjärnan i farsen "Jobba för två" på Gunnebo i sommar.

För åttonde sommaren i rad är Claes Malmberg, 55, kung på Gunnebo Slotts scen i Mölndal. Komikern och skådisen, som behärskar allt på en teaterscen räddar en tunn fars, tycker BT:s Kjellåke Dahlin.

Jobba för två

Spelplats:

Gunnebo Slotts friluftsteater, Mölndal

scen:

Claes Malmberg, Frida Hallgren, Katrin Sundberg, Anders Hatlo, Lisa Larsson, Lars Bethke, Christopher Wollter, Daniel Träff och Andreas Andersson.

Premiär:

29 juni

Musik:

4-mannaband under Thomas Darelids ledning.

Regi:

Leif Lindblom

Producent:

Lena Wikström, Gunnebo Slott & Trädgård

Speltid:

2 timmar 40 min (inkl paus). Spelas tom 7 augusti.

Bäst:

Kung Claes både som sångare, dansktalande och improvisatör.

Sämst:

För många dåliga sexskämt. Inte värdigt Gunnebo!

Succéfarsen "Jobba för två" från Broadway och West End har nu som sommarlustifikation landat på Gunnebos natursköna och intima teaterscen.

Jag har sett de flesta uppsättningarna och måste konstatera att årets tillhör de sämre. Det tar lång tid innan premiärpubliken (vänner, branschfolk och många specialinbjudna) bjuder på skratt!

Visst är handlingen fylld av vansinne, tokiga infall, ordvitsar och publikfrierier. Men manus är tunt och skapar både förvirring och smått kaos med scenbyggare springande ut och in.

Året är 1963 platsen som vanligt lokal, Saltholmen, Långedrag. Den snälle men virrige Hilmer Holmberg (Claes M) ärpank.Därför tar han anställning hos två lokala smågangsters, som är intrasslade i varandrapå de mest osannolika sätt.

De får inte upptäcka att Hilmer jobbar för båda! Ett mord, en hämnare, en älskare och en kvinna utklädd till sin egen tvillingbror ingår också i denna röra.

Ensemblen gör sina roller bra. Mellan farsspringen blandas allt upp med 60-talsrytmer, men de känns mera som utfyllnad…

Första akten är alldeles för lång. Nästan 1,5 timma. Segt.

Claes Malmberg är kung på Slottets sommarscen. Med lust och inlevelse levererar han, som vanligt, ett formidabelt skådespeleri. En mästare på att rabbla ord och samtidigt ha publikkontakt. Han borde vara en presumtiv deltagare i Let's Dance efter uppvisningen i rockiga Jobba för två.

Kul var också att se Mölndals lokalrevyartist Karin Mickelsbo lockas upp på scen och få en biroll bland intrigerna.

En mycket humoristisk och akrobatisk överraskning var Lars Bethke som mirakulöst föll från olika ställningar som åldrar servitör. Verkligen roligt och skrattframkallande!

Frida Friman Hallgren hade en lite otacksam roll som friartjej. Katrin "Häxan Surtant" Sundberg gillar jag, men nu släpptes hon inte fram fullt ut.

Trots att premiärpubliken mycket generöst gav stående ovationer efter finalen, så tror jag att vi var många förväntansfulla, som lämnade denna fantastiska scen lite besvikna.

Okej det måste vara svårt att toppa förra årets "Charleys Tant" med Malmsjö-Malmberg i högform…

Men låt jubileumsföreställningen (15:e) nästa år bli en ny succé gärna med Kung Claes!