Kultur & Nöje

Liam vann "Idol" 2016

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Foto:Maja Suslin/TT

Han var den stora favoriten och han höll hela vägen. Liam Cacatian Thomassen är vinnaren av "Idol" 2016.

Flest följare i sociala medier, mest spelningar på Spotify och juryhyllningar varje vecka – dessutom har han pekats ut som finalens stora favorit av de "Idol"-deltagare som tvingats lämna tävlingen under hösten.

Allt har egentligen talat för Liam Cacatian Thomassen från Göteborg.

Själv har han inte velat ta ut något i förskott:

– Jag tänker inte ställa in mig på att det blir jag som vinner. Jag tar inget för givet, sade han till TT inför finalen.

Men efter att Liam Cacatian Thomassen övertygat publiken och juryn i Globen och tv-tittarna med en remix av One Directions "Drag me down" röstades han vidare till finalens andra del.

Väl där fick han köra sitt paradnummer, Fugees "Ready or not", för att sedan briljera i årets vinnarlåt "Playing with fire".

– Du visar verkligen att du hör hemma på de stora scenerna. Dröm stort och fortsätt jobba. Du kommer att gå hur långt som helst, sade en överförtjust Nikki Amini.

– Varje gång du går upp på scen har du slipat på någonting som gör dig bättre och säkrare. Du måste lova att du fortsätter göra det, sade Quincy Jones III.

Sedan var saken biff och Liam Cacatian Thomassen fick stå i konfettiregnet som vinnare av "Idol" 2016.

Trots att han stod som överlägsen favorit inför finalen har Liam Cacatian Thomassens "Idol"-resa varit långtifrån spikrak. Han plockades in i tävlingen av Quincy Jones III och ställdes inte framför hela juryn förrän i slutaudition.

Det blev ett omedelbart fiasko.

Liam Cacatian Thomassen tappade text efter text men juryn såg hela tiden något i honom och lät honom gå vidare till kvalveckan. Där kunde sedan äventyret ha tagit slut – Liam röstades inte vidare.

Efter att ha fått ett wildcard av juryn i kvalfinalen lyckades han dock till slut övertyga även tv-tittarna. Sedan dess har han gått från klarhet till klarhet i talangsåpan.

Nu har han också gått i mål – som segrare.

Fakta

Tidigare "Idol"-vinnare

2004: Daniel Lindström

2005: Agnes Carlsson

2006: Markus Fagervall

2007: Marie Picasso

2008: Kevin Borg

2009: Erik Grönwall

2010: Jay Smith

2011: Amanda Fondell

2013: Kevin Walker

2014: Lisa Ajax

2015: Martin Almgren

Fotnot: 2012 sändes inte "Idol" då TV4 i stället satsade på "X factor".

Visa mer...

Fakta

Liam Cacatian Thomassen

Ålder: 21 år.

Från: Göteborg.

"Idol"-historia: Fick hembesök av juryns Quincy Jones III som delade ut en guldbiljett. Hade själv aldrig haft en tanke på att söka till "Idol" men hoppade ändå på tåget. Efter en mycket svajig slutaudition har han gått från klarhet till klarhet i tävlingen och fått ta emot rejäla hyllningar av juryn.

Aktuell: Vinnare av "Idol" 2016.

Visa mer...