Kultur & Nöje

Lättsmält sound en skön sommarkväll

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Foto:Jan Pettersson

Konserten är lite enformig och soundet sticker inte direkt ut i mängden – men Albin och Mattias poppiga sound är åtminstone lättsmält en ljummen sommarkväll.

Albin & Mattias

Publik: Fullt utan att vara trångt.

Längd: 45 min

Bäst: Din soldat är nog den bästa svenska sommarhiten hittills under 10-talet.

Sämst: Det är inte så stor variation på setlisten.

Sommarhiten har inte riktigt infunnit sig för Albin och Mattias i år.

EP:n Insomnia har fått få och ljumma recensioner, och årets mello-äventyr slutade i Andra chansen. Duons blandning av lättsmält hiphop och rak pop befinner sig någonstans mellan Oskar Linnros smarta popsånger (men utan soulinfluenserna som gör att det lyfter) och Norlie och KKV:s moderna pojkbandssound (fast utan refränger som fastnar). Soundet borde alltså ligga helt rätt i tiden, men lyckas inte nå hela vägen fram.

Är jag en trångsynt recensent om jag inte har speciellt höga förväntningar på den här kvällen?

Men vädret får mig på bättre humör. Alla boråsare som inte åkt till Varberg verkar flanera runt på stan, och många fastnar framför scenen. Att döma av skriken när duon kliver ut och sätter i gång med En sista gång är publikens medelålder ganska låg, men väldigt motiverad.

När den inledande energin mattats av dyker Niello upp som gästartist i Backa, som han släppte tillsammans med duon i vintras. Den skånske rapparen glider omärkt in i soundet på scen, men bidrar egentligen inte med något extra, utöver lite publikjubel när han kör sin största P3-hit hittills, Legenden.

I Vilken jävla smäll och 2014 års sommarhit Din soldat tar Mattias över Kristin Amparos starka sånginsatser. Det före detta M:et i EMD har en bra r&b-falsett, och Albins raka svenska rap står sig också, men efter 30 minuter har allting låtit ungefär likadant. Först den avslutande nya låten En runda till, ett samarbete med svenske electro-DJ:n John De Sohn, bryter av med lite tyngre housebeats och tropiska ljudmattor, men då är konserten redan slut.

Men om det varit något av en uppförsbacke hittills i år, och en riktigt brännande bra uppföljare till Din soldat inte kommit än, har Albin och Mattias åtminstone roligt ihop.

Och vi hade i alla fall tur med vädret.