Kultur & Nöje

Lalehs perfektionism tar över

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Foto:Fredrik Nystedt/Rockfoto.nu

I betraktarens öga är dagens Laleh långt från den fria själ som slog igenom för elva år sedan. Med orkester på scen tar hennes perfektionistiska sida över, skriver Bella Stenberg.

"Det kommer aldrig bli som förr, nä, bara bli bättre". Det är turnépremiär för Laleh i en av hennes svenska hemstäder och hon går ut med en programförklaring i Aldrig bli som förr. Publiken möter upp med en värme som dröjer kvar hela vägen.

Sedan 2014 har Laleh mest hängt i Los Angeles och skrivit låtar åt andra, vilket påverkat hennes färska album ”Kristaller”. Om skivan (hon framför alla dess låtar) överlag är mer elektroniskt och listpop och mindre spret och visa är Kristallerturnén en spretig Lalehversion av Los Angeles polerade överdåd. På gott och ont. Den generiska Work lyfter med luftigt orkesterarrangemang och Move on får extra stuns. Live tomorrow tappar däremot gnistan i en överarbetad version.

På ena sidan scenen finns sinfoniettan Modern Fantazias med dirigenten Hans Ek, på den andra popbandet och i mitten en trappa för sångerskan och ibland två dansare. Allt går i rosa. Stråkar har Laleh gillat länge så det är logiskt att hon turnerar med orkester. Också att hon kommer hem från Los Angeles för att göra det hon själv vill ett tag.

Längst bak finns en bildskärm där delar av låttexterna ofta flödar. Igen, på gott och ont, för alla ord är inte värda att förstärkas. Vissa saker verkar finnas där mer för sakens skull än för att de faktiskt har en funktion.

Framträdandet är på många sätt unikt, men också så arrangerat att spontaniteten försvinner, och i viss mån även nu-känslan. I betraktarens öga är det här långt från den fria själ som slog igenom för elva år sedan. Å andra sidan har väl Laleh alltid varit perfektionist, och nu tar den sidan över på ett mer polerat vis.

Den gamla Invisible (My song) spelas i en väldigt i en kort version, Goliat med barnkör. Innan Snö byter hon om till en fluffig rosaglittrig prinsessklänning och spelar Wish I could stay ensam med akustisk gitarr innan Vårens första dag får alla på fötter.

Sist kommer Bara få va mig själv. Och det är ju det hon är, fortfarande, på sitt vis.

Fakta

Konsert

Artist: Laleh.

Plats: Scandinavium, Göteborg, fredag.

Publik: Nästan utsålt.

Bäst: Colors är mäktig och lagom arty.

Sämst: Varför sittande publik så fort det är orkester med?

Visa mer...