Kultur & Nöje

Johansen och Englund öppnar upp sig på Sagateatern

Teater Artikeln publicerades
Atle Johansen och J Åke Englund läser igenom manus på Sagateatern i Borås. I föreställningen "Lägerelden" vill de inspirera publiken med deras egna livshistorier. 2 bilder
Foto:Anders Robertsson
Atle Johansen och J Åke Englund läser igenom manus på Sagateatern i Borås. I föreställningen "Lägerelden" vill de inspirera publiken med deras egna livshistorier.

Runt en lägereld på Sagateaterns scen kommer Englund och Johansen att samtala om viktiga händelser som påverkat deras liv.

I föreställningen "Lägerelden" vill Åke Englund och Atle Johansen återerövra gemenskapen som formades kring just lägerelden, vilken sedan urminnes tider varit en samlingsplats för människan. De menar att samhället sedermera blivit allt mer kallt och egoistiskt.

– Vi behöver återigen samlas runt elden för att skapa värme och gemenskap. Idag lever många i sin egen sfär, menar Atle. Vi vill återskapa det naturliga samlingsrummet.

I föreställningen kommer de att sitta tillsammans runt en konstlad eldstad på Sagateatern och dela med sig av sina egna livserfarenheter. Allt från det som är glädjefyllt till de svåra stunderna i livet, med sensmoral som gemensam nämnare.

Atle Johansen och Åke Englund har länge känt till varandra, men aldrig tidigare arbetat tillsammans. Själva idén till föreställningen föddes när Atle kontaktade Åke angående ett fotojobb, vilket resulterade i ett lunchmöte. Efter långa samtal och iakttagelser av omgivningen uppfanns idén om "Lägerelden".

– Vi började med att prata om våra liv och uppväxter, och konstaterade att vi båda hade historier som vi kunde göra någonting bra med, berättar Åke.

Under samma möte lade de även märke till hur deras omgivning däremot inte samtalade speciellt mycket med varandra. Många satt istället med näsan i sina telefoner, vilket i ännu högre grad motiverade dem till att göra något som kunde återinföra de naturliga samtalen bland människor i dag.

– Vi vill få folk att öppna upp sig och se varandra, menar Atle.

Föreställningen riktar sig till både unga och vuxna, och trots att de har åtskilliga erfarenheter av att tala inför publik så känner de båda en viss nervositet. Det hör inte till vanligheten att de delar med sig av så personliga historier.

– Jag har medverkat i ett par teaterföreställningar tidigare, men det är stor skillnad på att gå in i någon annans roll än att berätta historier om sig själv, menar Åke.

De kommer att satsa för fullt och bjuda in till eftertanke. Syftet är att publiken ska vara lyckligare när de lämnar Sagateatern än när de kom. De hoppas även på att inspirera människor till att våga föra vidare sina egna livshistorier för att på så vis öppna upp till samtal.

Som det ser ut nu blir det bara en föreställning, men förhoppningen är att folk ska vilja se mer. Utöver "Lägerelden" har de båda lite olika planer. Atle Johansen är aktuell med en föreställning som framförallt riktar sig till vuxna, föräldrar och pedagoger, och Åke Englund arbetar med en uppföljare till sin senaste bok.

– De historier vi berättar ska belysa olika problem men vi kommer också att lyfta historier om glädje. Kärleken är den starkaste kraften, säger en hoppfull Atle Johansen.

Fakta

"Lägerelden"

Vad: En föreställning framförd av Atle Johansen och James Åke Englund

Handling: Samtal kring viktiga händelser från deras egna liv

Plats: Sagateatern Borås

När: 27 november

Medverkande: J Åke Englund, 45 år och bosatt i Borås. Arbetar som deltidsanställd på Ica samt fotograf, författare, föreläsare och krönikör på BT.

Atle Johansen, 60 år och bor i Borås. Arbetar som föreläsare, inspiratör och livscoach.

Visa mer...