Kultur & Nöje

Jan Öjler är död

musik Artikeln publicerades
Jan Öjler.
Foto:Anders Robertsson
Jan Öjler.

Dansmusikern och svensktoppartisten Jan Öjler är död.

Han avled i tisdags 70 år gammal, efter en längre tids sjukdom.

Han ledde dansbandet Jan Öjlers som på 1960- och 1970-talet hade flera låtar på Svensktoppen, däribland genombrottslåten "Natten har tusen ögon" från 1968.

– Hans betydelse för dansbands- och populärmusiken i Sjuhärad är ovärderlig. han var en av de stora musikprofilerna i Sjuhärad. Det finns olika namn för orkestermänniskor, en av dem är "musikant" och det är en hederstitel. Jan Öjler var verkligen en musikant, säger den mångårige vännen och tidigare lokalradiochefen PeGe Johansson.

– Hans bortgång kom inte direkt som en överraskning, eftersom han länge hade varit svårt sjuk, fortsätter han.

Han växte upp i Limmared som Jan Oscarsson och började spela trumpet redan under skolåren. Där var han med och startade ett dansband som först hette Sunny Boys, men så småningom bytte han efternamn till Öjler och bandet blev följaktligen Jan Öjlers, eftersom dubbelnamn då var på modet i dansbandsvärlden.

Dansbandsarrangören och radiprogramledaren Tomas Deutgen arrangerade flera dansbandsgalor på Åhaga tillsammans med Jan Öjler:

– Under 1970-talet var Jan Öjlers bland de absolut största dansbanden i Sverige. Det är inte alla band som lyckas få till en hitlåt som har stått sig som "Natten har tusen ögon". Det var roligt att lära känna janne, han brann för dansbandsmusiken in i det sista, säger han.

I många år hade Jan Öjler också musikaffär i Limmared och engagerade sig för glasmuseet Glasets Hus tillkomst.

Bland Jan Öjlers övriga Svensktoppslåtar återfinns "Bara dig jag vill ha" (1969), "En skön liten sång" (1971), "Lycka till med nästa kille" (1973) och "Maria dansar" (1978).