Kultur & Nöje

Hjärtat i fokus …i ny faktabok …för unga läsare

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Lena Sjöberg har tidigare skrivit faktaböcker för yngre läsare om både ägg och is. Nu sätter hon hjärtat i fokus.

Slående fakta om hjärtat

Text och bild: Lena Sjöberg

Förlag: Opal

Hur är människohjärtat uppbyggt? Är blåvalens hjärta verkligen lika stort som en bil? Varför firas Alla Hjärtans dag? Och hur gör man hjärt-lungräddning? Det är några av frågorna som Lena Sjöberg besvarar i bilderboken Slående fakta om hjärtat.

Boken är uppbyggd av en mängd korta faktaavsnitt som kombineras med mindre bilder. På bara 45 sidor hinner hon gå igenom både kroppsfunktioner, historiska uppfinningar, sjukdomar och språkliga uttryck där hjärtat figurerar.

Varje uppslag binds samman av olika fondfärger, på vilka fascinerande genomskärningar och utvalda detaljer placerats. Formerna är mjuka och läsarens sugs in i flödet av olika vinklar. Variationen är stor hela vägen igenom och någon gång krävs det till och med att läsaren snurrar på boken, vilket är ett roligt inslag.

Själva textsjoken är inte särskilt långa och har ett lättillgängligt tilltal, ändå är de väldigt informativa. Tillsammans ger de en bred översikt, men bitvis blir upplägget något plottrigt och nedslagen hos vissa personer ganska ljumma.

Bäst lyckas Sjöberg med upptäcktsfärden inne i kroppen, där förmak, klaffar och vener får en tydlig genomgång. Jämförelserna med olika djur är också fint uppbyggd med personliga figurer och mjuka färger. Här kan man lära sig mycket på ett lustfyllt sätt.