Kultur & Nöje

Hisnande om Leonora i rymden

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Välskriven science fiction för sex- till nioåringar är verkligen inte vanligt. Men här är den, i en ny bokserie om Leonora.

Leonora och glasplaneten

Författare: Helen Johansson

Illustratör: Jonatan Iversen-Ejve

Förlag: Langenskiöld

Säkert är det en del som väntat med spänning på Leonora och glasplaneten, Helen Johanssons debutbok. För något år sedan fick nämligen författaren Saltkråkans stipendium. Det innebar att hon kunde vistas en vecka på Näs i Småland, där Astrid Lindgren skrev flera av sina böcker.

Hennes text är också välkommen därför att den tar upp ett originellt ämne. Välskriven science fiction för sex- till nioåringar är verkligen inte vanligt förekommande. Men Helen Johansson hanterar stoffet med en imponerande självklarhet.

Den viktigaste förklaringen till det är förstås att hon har en god historia att berätta. Redan öppningen är hisnande och inte blir det mindre nervpirrande.

Leonora, en flickvarelse med svans, kan inte hejda sig. Istället för att underkasta sig körträning, startar hon genast upp sin nya farkost. Det bär sig inte bättre än att hon kraschar i yttre rymden, på en ogästvänlig glasplanet.

Hon kan tyckas dumdristig. Samtidigt blir det mod och den djärvhet som hör till hennes mentalitet en förutsättning för räddning. Med imponerande förslagenhet överlistar hon de färgstarka pirater som håller henne fången. På samma gång förvrider hon huvudet på det hemska gäng som är dessa piraters värsta fiender.

Detta är en bok som har alla förutsättningar att gå hem bland unga läsare. Säkert blir de glada när de får veta att Helen Johansson arbetar på en fortsättning. En hel serie lär vara på gång.

Peter Grönborg

***

Läs också Den röda planeten av Una Cunningham och Niklas Krog