Kultur & Nöje

Glädje bland de nominerade: "Häftigt och omtumlande"

litteratur Artikeln publicerades

Mycket glädje, chock men även en smula bävan. Så ser reaktionerna ut bland de nominerade till Borås Tidnings debutantpris.

– Det är smått overkligt. Oavsett hur det går känns enbart nomineringen som om jag redan har vunnit. säger en överraskad Anna Westphalen, som har skrivit novellsamlingen Perfekt packad skit.

Gabriel Itkes-Sznap är en av de två poeter som har nominerats i år:

– Det ges ut väldigt lite poesi, därför känns det roligt att bli uppmärksammad och bekräftad som poet. Poesi är ett otroligt marginellt fenomen i dag även om det på något sätt är litteraturens hjärta.

Viss bävan känner han dock för att figurera i litterära prissammanhang – inför risken att det kan stiga honom lite åt huvudet:

– Men det är förstås svårt att veta något om en sak som man inte har erfarenhet av, tillägger han

Den andre nominerade poeten är Theodor Hildeman Togner:

– Det känns jätteroligt eftersom boken har kommit ut på ett litet förlag. Boken har visserligen fått ganska mycket uppmärksamhet, men den här nomineringen var det mest oväntade.

Två av de nominerade författarna – Stina Stoor och Linna Johansson – har också nominerats till Katapultpriset. Av en slump fick de beskeden om bägge nomineringarna samma dag:

– Det är häftigt och omtumlande, säger en lycklig Stina Stoor.

Att hon tidigare vunnit litteraturpriser och även varit nominerad till Augustpriset minskar inte fjärilarna i magen inför prisutdelningen.

– Härdad blir man inte, säger hon med ett skratt.