Kultur & Nöje

GAS blandar allvar med skratt i nya revyn

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Ur Spargrisarna kan rädda världen. Grillfesten.<b>Foto:</b> Jan Ellsinger
Foto:JAN ELLSINGER
Ur Spargrisarna kan rädda världen. Grillfesten.<b>Foto:</b> Jan Ellsinger

Ordmästaren och revymakaren Claes Eriksson får med Spargrisarna… premiärpubliken att skratta, jubla, men också ta till sig budskap med mycket eftertänksamhet. Succén är given och GAS (Galenskaparna och After Shave) visar att revy inte bara är skratt och flams tycker BT:s Kjellåke Dahlin.

Redan för tre år sedan i samband med 30-årsfesten aviserade Claes Eriksson att en ny revy var på gång – och nu finns den!

GAS har blivit en kvartett, fyra gamla farbröder som de själva kallar sig.

Men här visas inga ålderskrämpor. Till och med Knut Agnred, som har aviserat att han kanske inte klarar av det hela på grund av hälsoproblem, sprudlar av kraft.

Det blev en ny galen revyfest!

Mannen bakom detta är Claes Eriksson. Ord-ekvilibrist, satiriker, regissör och manusförfattare. 65-årige Trollhättesonen använder också sin verbala förmåga och är en av landets absolut största kulturbärare. En värdig efterföljare till legendarer som Hasse & Tage. Med orden, orden och orden kan han fånga en stämning genom dem, nå fram med sitt budskap och formuleringar och få närkontakt med publiken.

Med konsumera, kassera, generera tillväxt sätter de tonen och en del av flera budskap direkt. Att föreställningen avslutas med mottot "Spargrisarna kan rädda hela världen" känns så tryggt och genomtänkt.

Vi får en skrattresa paketerad med eftertänksamhet. Dock skulle ett par-tre revynummer kunna kortas för att höja tempot.

GAS älskar sin publik och det är ömsesidigt. Det visas inte minst med de långa stående ovationerna efter finalen.

Många av Claes Erikssons ordvrängningar går bara inte att återge i text. Ska upplevas.

Folkpensionär Eriksson är ett geni. Inte bara för orden och budskapen. När han som tonåring spelar dataspel slår han rekord i hysteri! Lillbrorsan Anders älskar sin banjo iBäver bob och sjunger bra i vackra Kär i min fru. Rippe är sig lik, ingen kan vara mer västgötsk än han. Knut Agnred är revyns store sångare – och han får i flera nummer visa det.

Det är också typiskt att Claes Eriksson noterar vårt vardagliga och ibland kontroversiella liv, som i flaggstångsfunderingar med Åkesson-grannar och de hade tyckt, när Saudiarabien blev både diktatur och icke-demokrater á la svensk vägförening och framförallt när GAS-kvartetten sjunger om natten tillsammans – från Gunnar till Achmed…

Premiär 26 september

Spargrisarna kan rädda världen

-med Galenskaparna och After Shave

Scen: Lorensbergsteatern, Göteborg

Medverkande: Claes Eriksson, Anders Eriksson, Jan Rippe och Knut Agnred samt

Den Ofattbara Orkestern med kapellmästare Anders Ekdal.

Speltid: 2 timmar 45 minuter inkl paus.

Höftrörelse: Anders och Claes kör ett cirkulationspass med rockring i nära tre minuter och sjunger samtidigt. Stort publikjubel.

Scenbyte: Från miljöstation där Brännbart, Vändbart, Användbart och Oanvändbart blev fyra stugdörrar och orkestern lyftes upp!

Sparas: En välfylld och intressant programbok med mycket GAS-kuriosa.

Visa mer...