Kultur & Nöje

För Werner & Werner går det bra med Mello

Musik Artikeln publicerades
– Vi är inte helt säkra än men vi vet att vi kommer ha dansare på scen, säger Mimi Werner och ser fram emot framträdandet i Melodifestivalen. Pappa Göran trivs däremot bättre i studiomiljön än på scen.
Foto:Lars-Åke Green
– Vi är inte helt säkra än men vi vet att vi kommer ha dansare på scen, säger Mimi Werner och ser fram emot framträdandet i Melodifestivalen. Pappa Göran trivs däremot bättre i studiomiljön än på scen.

Mimi och Göran Werner reste till Nashville med lite lösa idéer. Med sig hem hade de minnen av ett äventyr, strukturen för en EP – och så ett Melodifestival-bidrag.

Som 15-åring lyckades Mimi Werner övertyga sina föräldrar om att få flytta till Lund för att få gå på en musikalskola. Redan där och då var hon bestämd över vad hon ville göra med sitt liv: att skriva musik och stå på scen. Tio år senare har hon och pappa Göran Werner, tillsammans med Marcus Svedin och Jason Saenz, skrivit Melodifestival-bidraget Ain't no good.

– Pappa och dotter, det är lite speciellt men om det funkar så tror jag att det blir väldigt bra. Och för oss har det blivit det, berättar Mimi Werner när vi slagit oss ner vid det barhöga bordet i Borås-studions kombinerade köks- och lounge-avdelning innan pappa Göran Werner fortsätter resonemanget:

– När man jobbar tänker man inte på den relationen, att man är familj. Då är det bara ett seriöst arbete, och man strävar framåt hela tiden.

Melodifestivalbidraget Ain't no good, den redan släppta förstasingeln Forever again och kommande EP:n, är i stort skriven i Nashville, staden där Mimis faster Jill Johnson bjuder in SVT:s tittare och kända musiker till sin veranda, och givetvis är musiken präglad av stadens centrala musikstil – country. Men tidigare under Mimis karriär har soundet varit poppigare.

– Ända sedan jag var liten har jag hört mycket country-influerad musik, delvis genom släktband men också för att Göran skrivit mycket i den genren. Sen har jag velat prova lite olika grejer, jag har skrivit med andra låtskrivare och då har låtarna blivit annorlunda. Men när jag nu ska lanseras som artist, då känns det stabilt för mig att hålla på med country. Sen är det vi gör inte någon renodlad country, utan det är en pop-produktion med country-twist.

För Göran är spännvidden över vad han gjort under karriären större. Under tidigt åttiotal gjorde han melodisk heavy metal med Lonely Hearts, och på sistone har han två gånger deltagit som låtskrivare i Melodifestivalen åt State Of Drama. Men oavsett om det handlat om egna rockband, Carola-samarbeten eller senaste satsningen med dottern känner Göran igen sig i allt han gjort som låtskrivare.

– Allt började med Kiss och den där mannen, säger Göran och pekar på en affisch på väggen föreställande Phil Lynnot.

– De var väldigt melodiösa och skrev jävligt bra texter. Det har varit min ledstjärna hela mitt musikaliska liv, först melodier och så text som känns.

Mimi Werner berättar att Melodifestivalen alltid varit speciellt, men att de inte skrev med tävlingen i åtanke. När så låten Ain't no good började formas insåg de att den nog kunde passa för tävlingsformatet. Att den kom med är givetvis något de båda, och övriga låtskrivare, är nöjda med.

– Jag tycker det är ett kvitto på att det vi gör här nere, i vår lilla studio i Borås, faktiskt kan tävla med andra bidrag. Att det är kvalité. Det var en chansning att åka tvärs över Atlanten, men det här visar att vi är på väg åt rätt håll säger Mimi.

Hur skulle ni beskriva Ain't no good?

– En typisk vinnarlåt, säger Göran snabbt, med ett litet snett leende. Mimi skrattar högt och fyller i:

– Det är en upptempo country-inspirerad poplåt. Den är rytmisk, varm och livfull. En bra låt, får man säga så?

Fakta

Familjen Werner

Mimi Werner

Ålder: 25 år

Bor: Borås

Aktuell med: deltar i första delfinalen av Melodifestivalen i Göteborg med låten Ain't no good.

Göran Werner

Ålder: 50 år

Bor: Borås

Aktuell med: deltar för tredje gången som låtskrivare i Melodifestivalen, denna gång som en av fyra låtskrivare till Ain't no good.

Om familjen Werner

Det är inte bara Mimi och Göran som har musiken i sig i familjen Werner.

Frun Anna träffade exempelvis Göran i en studio när hon skulle spela in.

Görans bröder Benny och Håkan Werner är också musiker. För många år sedan turnerade de tre tillsammans med Svenne och Lotta under ett år. Håkan är dessutom gift med country-stjärnan, och numera programledaren, Jill Johnson och finns krediterad på ett par av hennes skivor.

Även bland Mimis syskon finns det kreativitet. Systern beskrivs som en väldigt duktig sångerska, medan en av bröderna är kock, en annan spelar flera instrument och den tredje, Tommy Werner, gör elektronisk musik under namnet Whiteline.

Göran om Mimi

Det jag gillar mest med Mimi är ju att hon är lik mig, haha. Nej, men vi förstår varandra väldigt bra, vi är båda drivna och målmedvetna. Mimi är otroligt seriös. Jag sa det på första mötet med skivbolaget, att Mimi är den seriösaste artisten ni haft. Det var inte något skämt. Mimi ger allt för detta, då är det också enkelt att arbeta. Sen är hon glad, positiv och inte rädd för att prova nya grejer.

Mimi om Göran

Han är väldigt noggrann när det kommer till detaljer och han är väldigt driven, ger sig aldrig och vill ha det bästa resultatet. Det tycker jag är beundransvärt, att gå hela vägen. Många viker av men inte han, han går all in. Då vet man att man är i trygga händer, att det kommer bli ett bra resultat. Man kan lita på honom.

Visa mer...