Kultur & Nöje

Ett värdigt avslut – för Sveriges bästa liveband någonsin

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Foto:Andreas Carlsson/Rockfoto

BT såg den första av de tre konserter som blir det allra sista som Göteborg ser av Kent. Och det är ett värdigt avslut.

I mars släpptes en video där karaktärer och varelser från Kents tidigare omslag flydde i snön, samtidigt som en trummande Día de Muertos-sminkad flicka marscherade genom Vinterstockholm. Klippet skapade en darrande stämning mot ett ödesdigert slut: två datum. 6 maj 1990 – 17 december 2016. Sveriges största, och definitivt allvarligaste, rockband skulle lägga ner.

Vi spolar fram ett halvår – förbi ett sista album, nyheten om en dokumentär om bandets sista år, och hundratals mediereportage om fansens sorg – till nutid. Kents långa avskedsturné är inne på andra veckan och storbildsskärmen räknar den här gången ner inför ett fullsatt Scandinavium.

En intro-version av Gigi tar vid när 00:00 visas, och ett spänt jubel välkomnar bandet in på scen.

Det går att ta på stämningen. Jag vill inte beskriva den koncentrerade publiken som avvaktande. Snarare är känslan andäktig. Det är aning snålt med applåder och allsång kanske – eller så är vi bara tagna av stundens allvar.

Synthiga Romeo återvänder ensam förgylls av gåshudskörsång från Carolina Wallin Pérez, Malin Brudell och Daniela Sörensen, men det verkar behövas mer än en halvtimma uppvärmning till och med inför den, en så här blåsig dag på västkusten.

Det är inte bara körarrangemangen strålar. Ljusshowen och bildspelen är bland de snyggaste jag sett, och de lyser upp Andromeda, Egoist och Vi är för alltid, och väcker Scandinavium ur sin trans. Från stilla, total koncentration, går vi allt mer mot extas, med hjälp av det tajta bandet i kombination med det närmaste Kent kommer disco: låtar som Ingenting och Musik Non stop.

Kent spelar inte en hel konsert med publikfriande hits från fansens gamla favoritplattor. De vägrar låta turnén bli ett blödigt, sentimentalt avslut, och låter i stället låtlistorna fyllas av bandets egna favoritspår. Eskilstunabandet ger allt, som om det bara var en vanlig arenaturné. Bara lite varmare, intensivare, tyngre.

Essensen av Kent, om man så vill.

Det faktum att de inte ens under sin slutsålda avskedsturné kompromissar med sin vision, visar att de fortfarande är det där bandet vi älskar. De som verkligen förkroppsligar integritet, allvar och gemenskap.

Sveriges största rockband, och ett av de allra bästa live, någonsin. I alla fall i knappt tre månader till.

Fakta

Kent

Avskedsturnén

Scandinavium

Bäst: Förlåtelsen, eller Andromeda, eller Mannen i den vita hatten.

Sämst: Är det för girigt att begära mer än 2h och 20 min på en avskedsturné?

Visa mer...