Kultur & Nöje

Ett nytt fotopris är fött: Tunbjörkpriset

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Utställningen på Strandverket börjar i dag och pågår till 25/9.”Fotografier utom sig” heter den.
Foto:Jessica Gow
Utställningen på Strandverket börjar i dag och pågår till 25/9.”Fotografier utom sig” heter den.

Fotografen Lars Tunbjörk började sin bana på Borås Tidning som tonåring 1975. När han dog förra året var 59 år gammal – och en fotograf med världsrykte. Nu skapas ett pris i Lars Tunbjörks namn.

När jag skriver det här sent på fredag eftermiddag sitter Lars Tunbjörks fru Maud Nycander, fotografen Roger Turesson, vännen Göran Odbratt och en samling andra människor som var vänner med Lars Tunbjörk runt ett avlångt styrelsebord högst upp i BT-huset. Lutad mot väggen står ett stort foto av en leende Lars.

Lars Tunbjörk segnade ihop på gatan förra året, på väg till en fika med en vän, och Fotosverige hamnade i sorg.

Så här skrev jag i BT efter hans död:

”Det här kommer jag bara att skriva om en enda fotograf någonsin, så länge jag lever och skriver:

Han var vår största Sverigeskildrare.

Inte en av de största.

Störst.”

Vännerna runt bordet högst upp i BT-huset har samlats för att diskutera hur man kan förvalta Lars Tunbjörks arv av bilder på bästa sätt – och för att glädjas åt ett nytt fotopris som ska tillkännages för första gången i eftermiddag: Tunbjörkpriset.

Bakom Tunbjörkpriset står Borås Tidnings ägare Tore G Wärenstams stiftelse, samma stiftelse som skapat Borås Tidnings Debutantpris.

Priset är på 25 000 kronor och ska tillkännages lördag eftermiddag klockan 16 på Strandverket på Marstrand, där chefen Hasse Persson påpassligt har samlat Tunbjörkbilder till en stor retrospektivutställning: ”Fotografier utom sig”.

Vem som får priset kan jag inte berätta än, men det är en svensk fotograf som vi i juryn tycker verkar i Lars Tunbjörks anda. Juryn, som förutom mig själv består av Maud Nycander, Roger Turesson, formgivaren Patric Leo och fotografen Annika von Hausswolff möttes i Stockholm i maj under stort hemlighetsmakeri. Vi hade nominerat ett femtontal fotografer. Efter långa och intensiva diskussioner kom vi fram till ett val som vi alla var mycket nöjda med. Vem det blev får vi alltså veta i eftermiddag...

Att Lars Tunbjörk själv hade gillat den personens bilder känner jag mig djupt övertygad om.

***

För övrigt applåderar jag SF Studios beslut att sparka sin vd Jonas Fors efter SVT Kulturnyheternas avslöjanden i veckan. Enligt Kulturnyheternas granskning har SF Studios kultur varit sexistisk och slösaktig, bland annat har de spenderat stora summor på att hyra lyxyacht i Cannes. Att SF Studios agerar så kraftigt både förvånade och gladde mig.