Kultur & Nöje

Ett lustspel om makt som tar unga publiken på allvar

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Ove Wolf, Ramtin Parvaneh, Hannah Alem Davidson, Nemanja Stojanovic, Emelie Strömberg. Musiker Bo Stenholm, Daniel Ekborg, Stefan Abelsson
Foto:Ola Kjelbye
Ove Wolf, Ramtin Parvaneh, Hannah Alem Davidson, Nemanja Stojanovic, Emelie Strömberg. Musiker Bo Stenholm, Daniel Ekborg, Stefan Abelsson

Regissören Anna Sjövall betror frimodigt och lekfullt nioåriga knattar med författaren och politikern Machiavellis råd för furstar på Backa Teater. Mika Becker ser ett lustspel om makt som tar sin unga publik på djupaste allvar.

Fursten

Scen:
 Backa Teater

Av: Niccolò Machiavelli i bearbetning av Emma Broström

Regi: Anna Sjövall

Medverkande: Hannah Alem Davidsson, Nemanja Stojanovic, Emelie Strömberg,

Musiker: Stefan Abelsson, Daniel Ekborg, Bo Stenholm

Scenografi och kostym: Charlotta Nylund

Spelas tom februari 2017

Backa Teater står inte att känna igen. Här syns inget av den realism och de dokumentära röster som brukar ljuda i den gamla plåtverkstan på Lindholmen. Vi kliver rätt in i en renässansmålning. Charlotta Nylunds sagolika spelplan är lika smakfull som genialisk. När spelet börjar och de sex olika furstarna - den milde, den grymme, den frikostige, lögnaren, brottslingen och den listige - får liv känner vi igen oss. Trots det halvsekel som skiljer oss åt.

Machiavellis bok Fursten som kom ut 1513 är en rafflande klassiker som talar genom tiden. Viljan till makt är konstant och hör den relationella världen till. Det vet varje unge som vill räknas och vara med i leken. Ensemblens undersökande av maktens, samspelets och underkastelsens mekanismer låter barnen upptäcka sin förmåga att genomskåda spelets outtalade regler. Tonen är lekfullt prövande, en får gilla att bestämma, vara försiktig eller luras; den trubbigt tvära får flera chanser i scener som tas om. Ingen stil är bättre än någon annan.

Anna Sjövalls lyhörda regi och skådespelarnas närhet till minnet av de egna barndomserfarenheterna talar rakt in i hjärtat på den nio-tioåring som precis upptäckt att hen står på egna ben och att tillvaron är långt ifrån rättvis. Sjövalls demokratiske Furste borde spridas på alla skolgårdar, makten rör både stora och små.