Kultur & Nöje

Anders Ekborg andas jul och tradition

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Sångaren och skådespelaren Anders Ekborg skapade julstämning i Gustav Adolfs kyrkan under fredagskvällen.

Anders Ekborg

Var:

Gustav Adolfs kyrkan

Publik:

Cirka 340 personer

Bäst:

Pelagias song från filmen Captain Corelli's mandolin

Sämst:

De hårda kyrkbänkarna.

Det är inte mycket julstämning, tänker jag när jag parkerar cykeln utanför Gustav Adolfs kyrkan där både snö och minusgrader lyser med sin frånvaro. Men innanför kyrkporten är känslan annan. När Anders Ekborg och musikerna äntrar scenen och tänder ljusen i kandelabrarna, kommer stämningen krypande.

Det är åttonde året med julturné för mångsysslaren Anders Ekborg och i år blir det två kvällar med En stilla jul i Borås. Med sig har han musikerna Stefan Nilsson, Bengt Magnusson och Kristin Malmborg. En del av musiken har fått ge plats åt textläsning. och kvällen inleds med en snabbversion av julevangeliet och i mitten av föreställningen intar Anders Ekborg predikstolen och läser Tomten av Viktor Rydberg. Men den akustik som ger kraft under sången, är inte lika hjälpsam när det kommer till delarna med prat. Ekot gör det bitvis svårt att höra.

Sättningen är avskalad med piano, cello och akustisk gitarr. Sångarens gyllene röst får ta all plats den vill. Några av våra populäraste julsånger framförs under kvällen, samt Ekborgs nya singel Nysnö som gör turnépremiär. Det har även petats in italiensk opera, musikal och lite visor i repertoaren, som Gethsemane från Jesus Christ superstar, Gabriellas sång och Vreeswijks Somliga går i trasiga skor. Med innerlighet och sina starka känslouttryck, gör Anders Ekborg låtarna till sina egna. Han andas jul och tradition och sprider det med sin musik.