Annons
Nyheter

Kvalitet i verksamhet och vardag

Kvalitet är utgångspunkten och honnörsordet för de förändringar av högre utbildning och forskning som sker.
Nyheter • Publicerad 18 juli 2011

I forskningen ska kvalitet uppnås genom en starkare profilering och specialisering. De som inte är profilerade får svårare att erhålla forskningsmedel och därigenom riskeras över tid en successiv försvagning av forskningsverksamheten.

I utbildningen ska kvalitet uppnås genom tuffa prövningar av rättigheter att utfärda examina. De som inte håller måttet tvingas avveckla utbildningar och anpassa verksamheten till nya förutsättningar. Omfördelningar mellan lärosäten av resurser kan förväntas.

Annons

Studieavgifter för studenter som kommer från länder utanför Europa motiveras av att Sverige ska konkurrera med kvalitet på utbildningen inte med priset. Ökad kvalitet ska också åstadkommas genom en ökad självständighet och större möjligheter för universitet och högskolor att själva bestämma om organisation och vilka slags befattningar som ska finnas.

Förändring är viktigt och ökade krav betydelsefullt. Samtidigt innehåller reformer ofta oklarheter och svårigheter infinner sig när de ska införas och tillämpas. Forskningsprofileringen får inte innebära att alla medel går till redan etablerade miljöer utan det är viktigt att finansiärer vågar satsa på nya idéer och unga miljöer. Det har jag framfört tidigare här i BT, men jag säger det igen för det är synnerligen viktigt.

Jag är tveksam till studieavgiftsreformen som drastiskt minskar underlaget för oss att bedriva utbildningar inom teknikområdet på avancerad nivå. Och frågan är ur ett nationellt perspektiv om det är en bra utveckling ur konkurrenssynpunkt att studenter i tillväxtländer väljer bort det lilla landet i norra Europa. De väljer ju inte bort oss på grund av bristande kvalitet i utbildningen utan av helt andra skäl. Engelskspråkig utbildning ges på andra håll i världen på studieorter som är mer kända och attraktiva än Borås och Göteborg, ja till och med mer attraktiva än Stockholm.

Det gångna läsåret har varit intensivt och framgångsrikt för Högskolan i Borås med bra söktryck till våra utbildningar, många nöjda studenter, många examina och redovisning av viktiga forskningsresultat. Läsåret började med att vi tilldelades examensrättigheter inom textil och mode och fortsatte med examensrättigheter i den nya lärarutbildningen.

Men läsåret avslutades med två avslag. Högskoleverket gjorde helt enkelt en annan bedömning än vi själva avseende vår kvalitet för att få tillstånd att examinera på forskarnivå inom lärarutbildning och vårdutveckling. I de här sammanhangen finns inga målkameror som kan visa vem som egentligen har rätt. Vi läser utlåtandena, bedömer framförda synpunkter, lär av erfarenhet och tar nya tag. Det är så verksamhetsutveckling sker.

Stimulerande och utmanande arbetsuppgifter är kvalitet i tillvaron, men kvalitet är också att få distans och göra andra saker. Några veckors semester som innebär att den där lite trevande känslan infinner sig de första dagarna tillbaka på arbetet igen är välgörande. Distans och semesterkvalitet får man på många sätt. För min del genom att läsa mer skönlitteratur istället för utredningar och beslutsunderlag, varför inte några av årets BT-debutanter.

En annan kvalitet är att ”slica backhand” på någon vackert belägen tennisbana i Bohuslän, finns det förresten något vackrare än en välskött grusbana insprängd mellan berg och hus i ett skärgårdssamhälle? Det skulle i så fall vara glaskonst. Några dagar i Småland i Glasriket som erbjuder alltifrån strikta och stilrena glasserviser på Skrufs glasbruk till explosiva och utmanande konstverk på Åfors glasbruk är obligatoriskt, avkopplande och inspirerande.

Till kvaliteten hör också morgonlöpning följt av morgondopp, Kretsloppet närmar sig och det är viktigt att vara väl förberedd för att kunna hålla vissa av mina medarbetare bakom mig i resultatlistan. Det är inte så dumt heller att inte göra någonting alls utan bara vara ledig och umgås med familjen. Kvalitet är många saker. Trevlig sommar.

Björn Brorström

professor, Högskolan i Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons