Annons
Nyheter

Gästkrönika Anell: Mycket står på spel i slaget om Aleppo

Slaget om Aleppo har gått in på sin tredje vecka och många bedömare menar att utgången av den här striden blir avgörande för hur det syriska upproret slutar.
Nyheter • Publicerad 7 augusti 2012

Under helgen rapporterades det om hårda sammandrabbningar där oppositionsstyrkorna bland annat försökte ta över Aleppos tv-station och stadens viktigaste kännemärke, det högt belägna citadellet i den äldsta delen av staden. Samtidigt försökte regeringsstyrkorna driva bort upprorsmakarna från de stadsdelar som de kontrollerar, främst i väster.

Hittills har oppositionsstyrkorna lyckats hålla ställningarna överraskande väl. Men den syriska armén hävdar att man ännu inte slagit tillbaka med full kraft. Man har trupper samlade runt staden och det avgörande anfallet kommer inom de närmaste dagarna, enligt armén. En representant för regeringssidan har sagt till BBC att striden om Aleppo inte ens har börjat. ”Det vi har sett var bara förrätten? huvudrätten återstår att servera”.

Annons

För den väpnade oppositionen står mycket på spel. Om de drivs ut ur Aleppo innebär det ett mycket tungt bakslag och det lär bli svårt för soldaterna i den Fria syriska armén att hålla ställningarna på andra håll. Att förlora Aleppo, Syriens största industristad och ekonomiska centrum, vore att illa förvalta de framgångar man haft under de intensiva strider som pågått sedan bombdådet den 18 juli. Det var då som flera medlemmar av regimens innersta krets dödades. Om regimen åter får kontrollen över Aleppo lär också repressionen mot oppositionella i staden bli fruktansvärd.

Men även regimen spelar högt. Genom att ta till massivt våld och beskjuta stadsbebyggelse med artilleri, jaktplan och bestyckade helikoptrar, med många civila offer och omfattande förstörelse som följd, mister den alltmer legitimitet på hemmaplan. I längden kommer inte ens Kina och Ryssland att ogenerat kunna stödja en regim som agerar så brutalt mot sin egen befolkning. Om detta urskiljningslösa våld dessutom skulle sluta i nederlag i Aleppo innebär det sannolikt dödsstöten för regimen.

Med tanke på att så mycket står på spel i Aleppo är därför båda sidor beredda att gå långt i sina ansträngningar att få övertaget. Det erbjuder gyllene tillfällen för utländska krafter som har intressen i Syrien att agera. Det gäller allt från västländer och grannländer – som sägs bidra med både vapen och träning av oppositionsstyrkorna – till radikala islamistiska krigare, så kallade jihadister, som har börjat ta sig in över gränserna. Genom att villkora stöd och assistans kan man skaffa sig kontroll över utvecklingen.

Risken är därmed uppenbar att utländska intressenter får allt mer inflytande över de syriska parterna. Kontrollen över den resning, som började med vanliga medborgares fredliga gatuprotester mot förtryck från en korrupt och odemokratisk regim, hamnar allt längre bort från medborgarna och allt mer i händerna på andra krafter.

I värsta fall kan det leda till många svårpasserade hinder innan syrierna får uppleva den demokrati, frihet och värdighet de en gång gick ut på gatorna för att kräva.

Marie Anell

frilansjournalist

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons