Annons
Nyheter

Anell: Förhandlingsbordet enda lösningen

Måndag. Dag sju av operation Protective Edge har just börjat med nya bombanfall mot Gaza.
Nyheter • Publicerad 15 juli 2014
Foto: TT

Tusentals människor lämnar sina hem i norra delen av området och söker skydd i FN-anläggningar. FN räknar till 17 000 flyktingar. Nya offer skördas hela tiden. Sammanlagt 172 döda Gazabor och över 1100 skadade, 77 procent civila enligt FN.

I Israel varnar flyglarm civila för nya raketer från Gaza. Hittills har igen dödats, men en person har skadats allvarligt.

Annons

Medan det internationella samfundet vädjar om eldupphör diskuterar den israeliska regeringen en eventuell markinvasion.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har meddelat att han ännu inte ser något slut på operationen. Alla möjligheter att skjuta raketer mot Israel ska omintetgöras först, menar han.

Palestinakonflikten har därmed åter hamnat högst upp på dagordningen. Men till skillnad från i våras, när USA och andra försökte tvinga parterna till eftergifter för att äntligen få till stånd en fredsuppgörelse, handlar det nu om att stoppa det senaste i raden av blodbad i Gaza. Ingen talar om eftergifter och fredssamtal.

Hur blev det så?

Bedömare menar att den utlösande orsaken till dagens kris är den försoningsuppgörelse som de palestinska rörelserna Fatah och Hamas ingick i våras. USA och stora delar av det internationella samfundet tillkännagav att man tänkte samarbeta med den nya palestinska enhetsregering som bildades.

För Israels ledning innebar det ett svårt bakslag, eftersom man vägrar samarbeta officiellt med Hamas. Man avbröt fredssamtalen på grund av att den islamistiska rörelsen satt med i den palestinska regeringen.

När tre israeliska ungdomar kidnappades utanför Hebron i juni lade Israel skulden på Hamas och armén gick till hårt angrepp mot rörelsen på Västbanken. 500 personer greps och ett otal hem, butiker och institutioner genomsöktes och förstördes.

Nio palestinier på Västbanken och tre i Gaza dödades i de protester som följde. Den israeliska aktionen ledde till mycket svåra slitningar mellan Fatah och Hamas. Vilket även den pågående operationen i Gaza gör, om än på ett annat sätt. Men än så länge håller den palestinska enhetsregeringen.

Vad den pågående operationen kommer att leda till är omöjligt att säga. Men att en militär attack mot Gaza en gång för alla skulle resultera i ett slut på raketanfallen mot Israel är det nog ingen som tror.

Detta är ju trots allt tredje försöket och inget av dem har hittills lett till framgång. En uppgörelse om eldupphör mellan Hamas och Israel kan få beskjutningen att upphöra för en kortare eller längre period. Men för att få ett verkligt slut på fientligheterna krävs en helt annan strategi. För att uppnå ett sådant tillstånd finns ingen annan väg än att gå tillbaka till förhandlingsbordet och på allvar ta itu med de smärtsamma eftergifterna. Och acceptera den partner som finns.

Annons

Marie Anell

Friljansjournalist

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons