Vill locka intressenter med lokala hus

Tranemo Artikeln publicerades
Arkivbild: I Silverdalen i Tranemo finns 28 tomter som är redo att bebyggas. Nu har Vibovillan tecknat optionsavtal med kommunen för 15 av dem.
Foto: Agnes Eskilsson
Arkivbild: I Silverdalen i Tranemo finns 28 tomter som är redo att bebyggas. Nu har Vibovillan tecknat optionsavtal med kommunen för 15 av dem.

Bostadsområdet Silverdalen i Tranemo har stått redo för bebyggelse i snart fyra decennier. Nu ska det lokala bolaget Vibovillan ge området ett försök, i samband med att de utökat sin verksamhet mot hustillverkning.

Vibovillan i Ambjörnarp är främst förknippade med friggebodar och Attefallshus, men efter ett bolagsförvärv i höstas har de nu breddat sin verksamhet. Då köpte de företaget Modulbyggen AB i Rydaholm, och har nu så väl tillverkning som försäljning av villor.

– Vi måste bredda oss, eftersom säsongen med friggebodar och Attefallshus är kort. Och det har fungerat fantastiskt bra för oss, vi har haft fullt upp hela hösten, säger Sylve Nydén, vd för Vibovillan.

Bolaget har nu tecknat ett avtal med Tranemo kommun, där de får option på 15 tomter i området Silverdalen i Tranemo. Sylve Nydén berättar att allting började när de kontaktades av Fastighetsbyrån i Tranemo, och att de därefter arbetat med att ta fram två hustyper som de tror kan passa tänkbara köpare när det gäller prisklass och utformning.

– Vi ser att det behöver byggas i Tranemo. Vi tror också att det är lättare för kunder att köpa en lokal produkt – vi ligger ju trots allt bara åtta kilometer bort från Tranemo, säger Sylve Nydén.

Han konstaterar att de befintliga husen som läggs ut till försäljning har stigit i pris.

– Det var ju ett 80-talshus som såldes för 2,7 miljoner kronor. Då måste det också finnas de som vill köpa nytt för en lägre penning än så, säger Sylve Nydén.

Tranemo kommun erbjuder sedan hösten 2016 en tomtrabatt på bostadstomter, där köparna som mest kan få 100 000 kronor i rabatt. Satsningen förlängdes förra året och rabatten gäller även under hela 2018.

Kommunens exploateringsekonom Katarina Borg berättar att det finns intressenter som vill bygga nytt i kommunen. I området Järpesbo vid Norrgatan i Tranemo har kommunen tagit fram 16 tomter - varav fem tomter nu är reserverade.

 

Fakta

Silverdalen

Silverdalen ligger i närheten av fotbollsplanerna i Tåstarp i Tranemo. Detaljplanen för området antogs 1981. 2003 bestämdes att en del av området också skulle få omfatta byggnation av flerbostadshus. 2008 ändrades detaljplanen igen, då gjordes vissa tomter större och dammarna lades till.

I november 2015 tecknade ett företag ett exploateringsavtal med kommunen för de 28 villatomterna i Silverdalen, som gällde i två år. Nu har ett nytt sådant avtal tecknats, den här gången mellan Vibovillan och kommunen. Avtalet gäller för 15 av tomterna. Bland de återstående 13 tomterna är det ingen som är reserverad eller såld.

Visa mer...