Varnar för falsk hemtjänstpersonal

svenljunga Artikeln publicerades
Foto: Lennart Magnusson

Svenljunga kommun går nu ut och varnar för falsk hemtjänstpersonal. En brukare i södra kommundelen har fått frågor av en person som utgett sig för att tillhöra hemtjänsten.

Det är någon vecka sedan som en brukare i södra kommundelen fick besök av en person som utgav sig för att tillhöra hemtjänsten. Personen var klädd som hemtjänstens personal och påstod sig jobba åt hemtjänsten.

Personen ställde frågor om hur brukaren upplevde insatserna från hemtjänsten och påstod att det handlade om en enkätundersökning.

– Vi gör inte enkätundersökningar på det här sättet. Skulle vi ha något sådant på gång så hade vi varit noga med att informera om det i förväg, säger Elisabeth Hindelius, äldreomsorgschef i Svenljunga kommun.

Hon ser allvarligt på det som hänt men poängterar att hon inte har förstahandsuppgifter från den personen som haft besöket.

Elisabeth Hindelius är äldreomsorgschef i Svenljunga kommun.
Elisabeth Hindelius är äldreomsorgschef i Svenljunga kommun.

– Det gör mig så arg att någon utsätter de som är svagare i samhället för en sådan här sak, säger Elisabeth Hindelius.

Hon uppmanar alla som känner sig osäkra på en besökare höra av sig till hemtjänsten eller till kommunen.

– Vår personal ska kunna identifiera sig. All vår fasta personal har tjänstgöringskort. Det är lite annorlunda nu på sommaren eftersom alla vikarier inte har tjänstgöringskort, säger Elisabeth Hindelius.

Sommarvikarier kan legitimera sig med sitt körkort och den brukare som känner sig osäker kan ringa till hemtjänsten eller Svenljunga kommuns växel.

– Vi vill inte skrämma upp någon i onödan, men det är bättre att vara försiktig en gång för mycket. Det är ingen som tar illa upp, säger Elisabeth Hindelius.

All personal är informerad om det som har hänt. Personalen är också lite extra nota med att tala om för brukarna vilka tider de kan förvänta sig besök.

Det finns inget som tyder på att något blivit stulet i samband med besöket.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.