Mordmisstänkt i tårar efter beslutet: ”Hade rätt på alla punkter”

Svenljunga/Borås Artikeln publicerades

När rättens ordförande meddelade att den åtalade mannen inte ska sitta häktad i väntan på domen brast han ut i gråt.

– En framgång, säger mannens försvarare Leif Silbersky.

På torsdagen var sista rättegånggångsdagen i målet där en man i 50-årsåldern från Göteborg misstänks ha mördat en 84-årig man utanför Svenljunga.

Under dagen höll bland annat kammaråklagare Maria Thorell och advokat Leif Silbersky sina slutpläderingar.

Vid halv tre-tiden på eftermiddagen meddelade rättens ordförande att den åtalade mannen inte längre ska sitta häktad. Mannen brast då ut i gråt i rättssalen och omfamnade sin försvarsadvokat Leif Silbersky.

– Han kommer frikännas från mord, det ligger i sakens natur, säger Leif Silbersky till BT.

När det gäller de övriga åtalspunkterna avvaktar Silbersky rättens bedömning, men framhåller att det i så fall kan röra sig om ett kortare fängelsestraff vilket redan kan vara avtjänat genom häktningstiden.

– Detta är ju en framgång. Det är extremt ovanligt att rätten fattar sitt beslut efter 20 minuters överläggning. Det visar att jag haft rätt på alla punkter, säger Leif Silbersky.

Kammaråklagare Maria Thorell yrkade på att mannen skulle dömas till livstids fängelse för mord.

– Detta gör ju det svårt att tro att han kommer att dömas för mord. I övrigt får vi ju se när domen kommer, säger kammaråklagare Maria Thorell.

Hon kunde på torsdagen inte ge något besked om hon kommer överklaga tingsrättens dom.

– Det är för tidigt att ta ställning till. Indiciemål är ju svårare än om man exempelvis har en DNA-träff, säger Maria Thorell.

 

Leif Silbersky är den mordåtalade mannens försvarare.
Foto: Lars-Åke Green
Leif Silbersky är den mordåtalade mannens försvarare.

Leif Silbersky lyfte i sin slutplädering fram att det inte gått att fastställa någon dödsorsak, eftersom kroppen var i ett så pass dåligt skick när den hittades. De skador som påträffats på kroppen kan ha uppstått när kroppen placerades i soptunnan och därefter, menar Silbersky.

Han lyfte fram att åldringen bland annat hade pacemaker och diabetes typ 2 och ifrågasatte att åklagaren utgår ifrån att mannen blivit mördad. Han räknade sedan upp flera alternativa hypoteser för hur mannens död kan ha gått till.

– Det finns hypotes efter hypotes som jag kan lägga på rättens bord, säger Leif Silbersky.

Han motsatte sig också åtalet om grovt rån, och menade att det inte är bevisat att det är åldringens pengar som den misstänkte mannen konsumerat för.

När det gäller de hemliga avlyssningarna, där mannen bland annat hörs säga "jag tog livet av han", yrkade Silbersky i första hand på att rätten ska bortse från dem. Detta med hänvisning till att mannen säger sig ha varit påverkad av narkotikaklassade tabletter och ha varit hårt pressad vid tidpunkten. Men om rätten ser inspelningarna som bevisning vill han i så fall att de också tar med i beräkningarna det faktum att mannen två gånger hörs säga att han är oskyldig.

Åklagaren ifrågasatte mannens förklaringar, exempelvis att han tjänat pengar genom att sälja begagnade möbler och att han befann sig i sitt förråd med ett migränanfall under de dagar då åklagaren menar att mordet ska ha ägt rum. Även advokat Silbersky vidgick att mannens förklaringar är anmärkningsvärda.

– Men det innebär inte att han har gjort sig skyldig till brott, säger Silbersky.

Mannens hustru är även hon åtalad för häleri och penningtvättsbrott. Där yrkar åklagaren på att hon ska dömas till villkorlig dom och böter.

Domen kommer att meddelas om två veckor.

 

Bakgrund

Bevisningen mot mannen

Målet saknar teknisk bevisning, som DNA, och baseras på indicier. Här är ett urval av det som kammaråklagare Maria Thorell lyfte fram i sin slutplädering:

84-åringen har utsatts för skarpt och trubbigt våld i nära anslutning till döden, och har sedan placerats i en soptunna och täckts med cement.

Åklagaren menar att mordet ägt rum mellan den 30 april och den 4 maj 2014. Under den tidsperioden var den misstänkte mannen saknad av sin hustru och arbetade inte.

Den 30 april tog åldringen ut 200000 kronor på banken.

Åldringen har varit saknad av flera vittnen sedan maj 2014.

Den misstänkte mannen lärde känna åldringen genom sitt jobb i hemtjänsten. Trots att de tidigare hade tät kontakt, upphörde detta efter den aktuella perioden.

I maj 2014 började mannen och hans hustru konsumera för stora summor pengar och betalade med kontanter.

På hemliga avlyssningar i parets bostad och bil hörs bland annat hur mannen säger "Han dog, jag tog livet av han... ursäkta mig".

Visa mer...