SD-politiker anmälda för att ha kränkt skolelever

Tranemo Artikeln publicerades
Ett flertal elever kände sig ledsna och uppgivna efter besöket från Anna Letth (SD) och Ronny Benjaminsson (SD) när Tranemo gymnasieskola hade temadag inför valet. ”Vad ska hända med oss om SD vinner valet”, undrar en elev.
Ett flertal elever kände sig ledsna och uppgivna efter besöket från Anna Letth (SD) och Ronny Benjaminsson (SD) när Tranemo gymnasieskola hade temadag inför valet. ”Vad ska hända med oss om SD vinner valet”, undrar en elev.

SD-politiker ska ha uttryckt sig kränkande mot flera elever på en skola i Tranemo. Flera elever uppger att de kände sig kränkta och otrygga under besöket. Rektorn ser allvarligt på uppgifterna och har nu gjort en anmälan till kommunen.

”Varför bränner ni invandrare upp bilar?”

Så uttryckte sig Ronny Benjaminsson (SD) till flera elever under en politisk temadag på Tranemo gymnasieskola tidigare i veckan. Uttalandet väckte starka känslor hos eleverna.

– Det kändes som att han drar alla invandrare över en kam. Jag har bott i Sverige i snart sju år och gör allt jag kan. Jag ser mig som stolt, men så kommer han från SD och säger så. Jag kände mig utanför, säger en elev.

Ronny Benjaminsson (SD) bekräftar sitt uttalande.

– Det var ett olyckligt uttryck. Jag menade att det är en del av deras landsmän som ställer till med saker i Sverige i de här utanförskapsområdena. Det kan vara andra generationen invandrare eller de som är födda i Sverige. Jag anklagar inte skolungdomarna i Tranemo för att bränna bilar, säger han till BT.

”Fråga polisen vilka det är som bränner bilar.”

Ronny Benjaminsson (SD) fortsätter att prata om vem som bär ansvar för att bilar bränns upp.

– Det är riksdagspolitikernas fel, det är inte invandrarnas. Hade de bränt bilar om de hade haft bättre förutsättningar?

Syftet med temadagen var att ge alla elever möjligheten att ta del av vad de olika partierna i riksdagen och kommunfullmäktige står för. Politiker på både lokal och nationell nivå fanns på plats.

De elever som BT har pratat med menar att representanterna för Sverigedemokraterna förde en hätsk ton mot flera av dem. Rektorn har nu upprättat en anmälan om kränkande behandling efter att ha talat med ett antal ungdomar (läs mer i artikeln nedanför).

”Jag anser inte att jag har kränkt någon, inte mer än den som kränkte mig.”

Ronny Benjaminsson (SD) kandiderar inte till kommunfullmäktige, men är aktiv medlem i Sverigedemokraterna.

– Jag känner mig anklagad, jag har inte sagt något ofördelaktigt om de här personerna. Jag har varit så vänlig jag kunde. När jag var yngre fick jag lära mig att vara ärlig, men det straffar sig. Fråga polisen vilka det är som bränner bilar.

SD-politikerna Anna Letth och Ronny Benjaminsson.
SD-politikerna Anna Letth och Ronny Benjaminsson.
”Vi gav upp och åkte därifrån sedan.”

På plats från SD fanns också Anna Letth. Hon står som nummer tre på partiets lista till kommunvalet och är ordförande för SD i Tranemo. Under en diskussion ska hon ha sagt till några elever att inte köra med Balkanbeteende.

– Jag kan erkänna att jag blev väldigt provocerad och kanske spårade ur. Just det där handlade om en privat konflikt. För övrigt har jag svarat vänligt och korrekt, säger hon.

Hon förvånas av uppgifterna om att elever känner sig ledsna efter bemötandet från partiet. Anna Letth (SD) menar att hon gjorde sitt bästa för att svara på elevernas frågor efter sin förmåga.

Hur ser du på skolans anmälan?

– Då får vi väl försvara oss, det har vi väl rätt till. Jag anser inte att jag har kränkt någon, inte mer än den som kränkte mig, säger hon.

Ronny Benjaminsson (SD) berättar att han och Anna Letth (SD) kände sig provocerade under elevernas utfrågning.

– Vi gav upp och åkte därifrån sedan. Vi kände att det var meningslöst. Jag hade ett 20-tal ungdomar runt mig som frågade saker hela tiden, det var inte lätt att svara på alla frågor.

Han fortsätter:

– Vi fick aldrig komma till tals och säga vad vi tyckte. Det var inte så lätt att föra en diskussion med människor som absolut inte vill lyssna.