Robin Kaas (V): ”Jag vill förvalta något för andra”

Limmared Artikeln publicerades
Hörlurarna är en av få prylar som alltid hänger med. Robin Kaas gillar att läsa, men har svårt att få tiden att räcka till. ”Så min lösning på det är ljudböcker, allt från fackböcker till skönlitteratur och ideologiska böcker. Jag lyssnar även mycket på podcasts”, säger han.
Foto: Anna Sjödin
Hörlurarna är en av få prylar som alltid hänger med. Robin Kaas gillar att läsa, men har svårt att få tiden att räcka till. ”Så min lösning på det är ljudböcker, allt från fackböcker till skönlitteratur och ideologiska böcker. Jag lyssnar även mycket på podcasts”, säger han.

Djurvännen Robin Kaas är Vänsterpartiets högste namn på listan. Som hemvändande Limmaredsbo hoppas han på ett bra valresultat. Får han förtroendet tänker han kämpa för sex timmars arbetsdag och bättre integration i Tranemo.

Maktskiftet i Tranemo ändrade spelreglerna för Vänsterpartiet när de fick en ersättarplats i kommunstyrelsen. I nuläget har partiet ett mandat i fullmäktige, vilket kandidaten Robin Kaas siktar på att fördubbla.

Som politiker beskriver han sig som analytiskt lagd och vill gärna stöta och blöta ordentligt.

– Jag tar inga beslut i affekt. Jag vill ha evidensbaserade grunder innan jag fattar ett beslut, säger han.

Djurvännen Robin Kaas tar emot BT i sitt föräldrahem i Limmared. Här bor han nu med hustrun Malin och dottern Rut.

– Jag skulle aldrig flytta hit igen sa jag när jag bodde i Jönköping, men jag ändrade åsikt under åren. Allt ändras när man får barn, säger han.

”Jag har varit djurvän under hela min uppväxt. Med två katter och en och en halv hund är det som ett litet minizoo här hemma”, säger Robin Kaas (V).
Foto: Anna Sjödin
”Jag har varit djurvän under hela min uppväxt. Med två katter och en och en halv hund är det som ett litet minizoo här hemma”, säger Robin Kaas (V).

I samband med förra valet blev han medlem i Vänsterpartiet. Steget att engagera sig politiskt är något som har växt fram.

– Jag känner en ansvarskänsla för systemet och vill jobba fram en bättre kommun för framtiden. Jag vill förvalta något för andra. I slutändan påverkas vi alla av politiken, oavsett vem du är.

Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön är något Robin Kaas kommer att prioritera om han får förtroendet av väljarna.

– Egentligen vill jag kalla det för rätten till valfri sysselsättningsgrad. Jag tror att arbetstidsförkortningen kommer att öka i framtiden.

Han påtalar att tekniken går framåt, framförallt inom tillverkningsindustrin. Något han ser som naturligt, samtidigt som han spår att automatisering och digitalisering i samhället kan leda till färre jobb.

– För att det ska fungera måste vi också kasta om arbetsmarknaden. Fler personer ska kunna sättas i arbete.

Ekonomi

Så ska Tranemo få pengarna att räcka

”Vi ska satsa och inte spara. Vi måste hitta ett sätt att spara pengar så att det inte drabbar vård, skola och omsorg. Då får vi dra ner på andra kostnader. Det är viktigt att vi ser framåt i tiden och inte bara för det närmsta året eller mandatperioden. Det måste finnas goda och evidensbaserade grunder för de beslut vi fattar. Ibland är det lätt att kostnaderna springer iväg.”

Visa mer...

32 år gammal tycker han det är synd att inte fler yngre engagerar sig politiskt. Situationen för Tranemos yngre invånare är något han gärna vill förbättra.

– Det måste finnas arbeten och bostäder för att ungdomar ska kunna flytta hemifrån inom kommunen. Jag vill skapa en meningsfull fritid för unga. Där kan föreningslivet spela stor betydelse.

En mötesplats är kulturskolan.

– Vi kommer försöka göra kulturskolan avgiftsfri igen.

I somras lämnade han läraryrket för att jobba med demokratifrågor i Gislaved. Under tiden som lärare såg han vilken framgångsfaktor skolan är för integrationen. Han anser dock att betydligt fler åtgärder kan göras för att stärka integrationen.

– I skolan fungerar det jättebra och det är glädjande att se att så många som studerat i Tranemo också har fått arbete i kommunen. Det ska vi fortsätta arbeta med.

Framtidsvision

Så ser det ut i Tranemo om

Ett år: Då har Vänsterpartiet en ordinarie post i kommunstyrelsen och är en naturlig del av besluten som fattas i kommunen. Vi har tagit ett första steg i ett pilotprojekt med sex timmars arbetsdag inom offentlig verksamhet.

Fem år: Vänstern är fortfarande politiskt starka och vår lokala förening i Tranemo har växt. Alla invånare känner delaktiga i den demokratiska processen i kommunen. Det finns ett starkt näringsliv så våra gymnasieelever som går ut inte behöver flytta från kommunen. Vi har en starkare lokaltrafik och kommunen är en attraktiv arbetsgivare.

Tio år: Då tror och hoppas jag att Tranemo centrum ser annorlunda ut. Mycket har hänt vid sjön då biblioteket har etablerat sig och är en naturlig del i folks medvetande. Vi har fler bostäder och människor i kommunen då fler stannar kvar och fler flyttar hit.

Visa mer...

Den viktigaste samarbetspartnern för Vänsterpartiet i Tranemo är Socialdemokraterna.

– Jag gissar att det blir något liknande efter valet, säger han.

Han påtalar att det finns ett utbyte med alla partier i den rådande majoriteten. Det finns dock några han utesluter.

– Jag har svårt att se att vi kan sitta med Sverigedemokraterna och Medborgerlig samling. Jag har också svårt att se att vi kan samarbeta med Centerpartiet och Moderaterna.

Ändå ser han det som naturligt att samarbeta mellan partigränserna.

– Vi kan inte låta rikspolitiken styra kommunen. Jag tror på samverkan och åsiktsmångfald. Då är en del att samverka med andra partier och det kan vara nyttigt att blanda upp ideologierna.

Befolkningstrend

Så ska Tranemo locka folk

”Vi ska se till att det finns bostäder för alla och bygga färre bostadsrätter och fler hyresrätter. En trygg hemmiljö är grundläggande för ett mänskligt välbefinnande.”

Visa mer...

Fakta

Robin Kaas

Ålder: 32 år

Bor: Limmared

Familj: Hustrun Malin och dottern Rut plus en halv djurpark med katter och hund.

Hobby: Jag skriver mycket. Allt från debattinlägg till krönikor. Samhällsdebatten är viktig.

Visa mer...

Tidigare valintervjuer i BT:s artikelserie inför kommunvalet i Tranemo: