Ridklubb hoppfull om framtiden

svenljunga Artikeln publicerades
Per Bynander och Emma Karlsson ser fram emot att få ta tag i arbetet med att rusta upp anläggningen efter alla år av ovisshet.
Per Bynander och Emma Karlsson ser fram emot att få ta tag i arbetet med att rusta upp anläggningen efter alla år av ovisshet.

Ridanläggningen Ljungaskog ska rustas upp. I våras avsatte kommunfullmäktige en miljon kronor som ska ge stall, ridhus och hagar ett rejält lyft.

– Vi ser en ljusare framtid efter alla år, säger Emma Karlsson.

Ljungaskogs ridcenter ger ett ödsligt intryck. Staketen är skeva och trasiga, den grusade ridbanan är övervuxen av ogräs. Det har inte funnits hästar på anläggningen på flera år. Inom kort kan bilden förändras.

En miljon kronor har gett Svenljunga ridklubb nytt hopp om framtiden.

– Vi kan göra mycket för de pengarna. Ideella insatser och sponsring från olika företag gör att vi kan få ut mer, säger klubbens ordförande Per Bynander.

Det gamla ridskolestallet med spiltor ska göras om till boxar, underlaget i ridhuset ska bytas ut, vattnet ska vintersäkras och hagarna ska plöjas och stängslas om. Ridbanan utomhus ska få ett nytt underlag och det ska köpas in maskiner som ska underlätta anläggningens skötsel.

Skylten är liksom resten av anläggningen sliten, men redan om några veckor kan arbetet med att rusta Ljungaskogs ridcenter inledas.
Skylten är liksom resten av anläggningen sliten, men redan om några veckor kan arbetet med att rusta Ljungaskogs ridcenter inledas.

– Förhoppningen är att pengarna också räcker till en bevattningsanläggning i ridhuset och en luftvärmepump i kafeterian, säger Per Bynander.

Insatserna gör att ridklubben sakta men säkert kan vakna till liv igen.

– Vi har ett 40-tal medlemmar idag men i stort sett ingen verksamhet. När vi var som störst hade vi 280 medlemmar, säger Emma Karlsson, vice ordförande.

Målet är att få igång en ridskola med bred ungdomsverksamhet igen. När anläggningen är upprustad tror Per Bynander och Emma Karlsson att det kommer att bli möjligt.

Än så länge finns inget långsiktigt avtal mellan Svenljunga ridklubb och kommunen. Men enligt Per Bynander finns ett utkast.

– Arrendeavgiften kommer att bli högre än tidigare, men vi kommer också att få mer för de pengarna, säger han.

Pengarna till upprustning av ridanläggningen beslutades av kommunfullmäktige i mars i år. Ridklubben har varit delaktig i att ta fram offerter från olika företag.

Redan om någon vecka ska arbetet komma igång. Den gamla inredningen i stallet ska rivas och underlaget i ridhuset ska grävas ut.

– Vi börjar med att forsla ut det gamla ridhusunderlaget. Före jul borde det nya vara på plats, säger Per Bynander.

Underlaget i ridhuset är uttjänt och halt. Ovissheten om framtiden har gjort att klubben inte kunnat underhålla eller byta ut materialet. Nu ska allt bytas ut. ”Vi räknar med att ha det nya underlaget på plats före jul.”
Underlaget i ridhuset är uttjänt och halt. Ovissheten om framtiden har gjort att klubben inte kunnat underhålla eller byta ut materialet. Nu ska allt bytas ut. ”Vi räknar med att ha det nya underlaget på plats före jul.”

fakta

Detta har hänt:

Juli 2012: Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att ridklubben ska få köpa anläggningen för 700 000 kronor.

Oktober 2012: Beslut i kommunfullmäktige om försäljning. Fem personer överklagade beslutet till förvaltningsrätten.

Juni 2013: Förvaltningsrätten stoppar försäljningen, strider mot kommunallagen.

Juni 2014: Kontraktet mellan ridklubben och ridskoleentreprenören AP-häst har gått ut och anläggningen har inte längre någon ridskola.

Januari 2015: Kommunen försöker hitta en lösning med Naturbruksgymnasiet som huvudarrendator.

November 2015: Klart att hästutbildningen i Svenljunga läggs ner. Naturbruksstyrelsen är inte längre intresserade av anläggningen.

Februari 2016: Kommunen vill hitta en aktör som kan driva ridskolan.

December 2016: Kommunstyrelsen fattar beslut om att sälja ridanläggningen. En avstyckning, där kommunen fortsätter äga marken, ska göra det möjligt för ridklubben att köpa anläggningen.

Oktober 2017: Lantmäteriet avslår ansökan om avstyckning av fastigheten. Svenljunga verksamhetslokaler anser att ridanläggningen bör säljas i sin helhet.

Januari 2018: Socialdemokraterna gör en vändning – vill nu stoppa försäljningen av Ljungaskogs ridanläggning. Ett förslag som även C, MP och KD står bakom.

Mars 2018: Kommunfullmäktige beslutar att anläggningen ska rustas upp för en miljon kronor. Tidigare beslut om avstyckning och försäljning upphävs.

Visa mer...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.