Silbersky om friande domen: ”Självklart är jag nöjd”

svenljunga Artikeln publicerades
Foto: Jan Pettersson

Mannen som misstänkts för mordet på den 84-årige mannen som hittades död i Svenljunga förra sommaren frias.

Domen meddelades av Borås tingsrätt på torsdagsförmiddagen.

Mannen släpptes från häktet på rättegångens sista dag för två veckor sedan. Nu frias han alltså från mordanklagelsen. Han frias också från grovt rån och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Han döms däremot för bedrägeri och barnporrbrott.

–Min klient är mycket lättad efter beskedet, säger mannens försvarare Leif Silbersky.

Även försvarsadvokaten är nöjd, men inte förvånad.

– Tingsrätten har accepterat mitt sätt att resonera på alla punkter. Självklart är jag nöjd med det utfallet, säger han.

Leif Silbersky säger att det stod klart för honom så snart han såg åtalet i sin helhet att det inte skulle leda fram till en fällande dom.

Han tycker att det är anmärkningsvärt att åklagaren kunnat driva ett mål med mordanklagelse utan att det finns någon klarlagd dödsorsak och yrka på livstids fängelsestraff.

– Men det mest anmärkningsvärda är att tingsrätten bara behövde 20 minuter på sig efter slutanförandet för att besluta sig för att släppa min klient från häktet, säger Leif Silbersky.

Kvarlevorna efter den 84-årige mannen hittades incementerade i en soptunna i juni förra året. Han hade då varit försvunnen sedan i maj 2014. Den 30 april 2014 tog mannen ut 200000 kronor från sitt konto på banken i Svenljunga. Pengar som aldrig blivit återfunna.

Vid samma tid började den mordåtalade och hans fru konsumera på ett sätt de normalt inte gjorde. De handlade för stora summor utan att ta ut några pengar från sina bankkonton.

Tingsrätten lyfter fram att det inte finns någon teknisk bevisning till stöd för åtalet. Det finns inte heller några vittnesmål om iakttagelser i anslutning till den tid då åklagaren anger att brottet ska ha begåtts. Det har inte gått att fastställa någon klar tidpunkt för dödsfallet eftersom kroppen var i dåligt skick när den hittades.

Den åtalade mannen var saknad av sin hustru under den tid då åklagaren anger att brottet ska ha begåtts. Tingsrätten anser att det är ett märkligt sammanträffande, men menar att det kan finnas andra förklaringar till att han hållit sig borta från hemmet.

När det gäller den hemliga avlyssningarna, där mannen bland annat hörs säga ”jag tog livet av han", är inte tillräckligt utförliga för att ha någon avgörande betydelse. Tingsrätten anser att det hade krävts att mannen gjort en mer detaljerad beskrivning av händelseförloppet.

Mannens hustru åtalades för häleri och penningtvättsbrott, även hon får en friande dom.

Kammaråklagare Maria Thorell säger att hon utgick ifrån att det skulle bli en friande dom emot mannen med tanke på att han släpptes efter rättegången. Hon står ändå fast vid att den bevisning hon lagt fram borde ha räckt för en fällande dom.

– Tingsrätten håller med om att det finns omständigheter som pekar mot mannen. Jag menar att de bevis jag lagt fram sammantaget borde ha räckt för en fällande dom, säger Maria Thorell.

När det gäller dödsorsaken anser hon att omständigheterna är tillräckliga för att fastställa att 84-åringen inte dött en naturlig död.

– Kroppen har placerats i en soptunna, varför skulle någon göra sig det besväret om han hade dött en naturlig död, undrar Maria Thorell.

Hon har ännu inte bestämt om hon tänker överklaga domen.

–Jag behöver läsa igenom domen ordentligt innan jag kan ta ställning till det, säger hon.

Målet saknade teknisk bevisning, som DNA, och baserades på indicier.

84-åringen utsattes för skarpt och trubbigt våld i nära anslutning till döden, och placerades i en soptunna och täckts med cement.

Åklagaren menade att mordet ägt rum mellan den 30 april och den 4 maj 2014. Under den tidsperioden var den misstänkte mannen saknad av sin hustru och arbetade inte.

Den 30 april tog åldringen ut 200 000 kronor på banken.

Åldringen var saknad av flera vittnen sedan maj 2014. Den misstänkte mannen lärde känna åldringen genom sitt jobb i hemtjänsten.

 

Trots att de tidigare hade tät kontakt, upphörde detta efter den aktuella perioden.

I maj 2014 började mannen och hans hustru konsumera för stora summor pengar och betalade med kontanter.På hemliga avlyssningar i parets bostad och bil hörs bland annat hur mannen säger "Han dog, jag tog livet av han... ursäkta mig".

Mannens försvarare Leif Silbersky.
Foto: Lars-Åke Green
Mannens försvarare Leif Silbersky.