Monica Björsell (LBPO): ”Vi har lyckats öppna dörrarna för mer dialog med medborgarna”

Svenljunga Artikeln publicerades
Monica Björsell (LBPO) visar upp islandshästen Mozart som tar upp mycket av hennes fria tid. ”När jag var lärare var islandshästar mitt fritidsjobb. Det spårade ut och blev mitt heltidsjobb. Då sökte jag en ny hobby vilket blev politik.”
Foto: Anton Öhrström
Monica Björsell (LBPO) visar upp islandshästen Mozart som tar upp mycket av hennes fria tid. ”När jag var lärare var islandshästar mitt fritidsjobb. Det spårade ut och blev mitt heltidsjobb. Då sökte jag en ny hobby vilket blev politik.”

Hon är tydlig med vad hon vill och dras inte för att visa hur hon känner. Nu är skolan och trygghet på tapeten när Monica Björsell och Landsbygdspartiet oberoende Svenljunga gör sig redo inför valet i september.

När Monica Björsell var med och startade Landsbygdspartiet oberoende i Svenljunga 2014 var ett av målet att röra om i grytan på kommunen. Partiet gick ut med att de ställde upp i valet bara sex månader innan valdagen och när resultaten var inne visade det sig att de vunnit fem mandat. Från att komma från ingenstans var partiet nu lika stora som Centerpartiet och Moderaterna, vilket överraskade Monica Björsell.

Mandatperioden började i ett samarbete med Socialdemokraterna och Liberalerna som LBPO sedan lämnade när de kände att de inte fick det gehör man hoppats på från de andra partierna i samarbetet. Trots att de nu inte är med i majoriteten tycker Monica Björsell att de lyckats med det partiet vill göra.

– Vi har tvingat politikerna och tjänstemännen att tänka nytt. Rent politiskt tror jag att det är livsfarligt att köra på som man alltid gjort och jag tycker att vi har lyckats öppna dörrarna för mer dialog med medborgarna i kommunen, säger hon.

Monica Björsell är i nuläget ordförande i barn- och utbildningsnämnden och har tidigare jobbat som grundskolelärare så att skolfrågan ligger högt på prioritetslistan är inte förvånande.

– Vi vill bevara de skolor vi har idag. Jag tycker att vi borde se över upptagningsområdena så det blir jämt tryck på alla skolor. Vi måste också ha en dialog med föräldrar och se över organisationen i skolorna, säger hon.

Hon menar att skolfrågan inte bara handlar om var byggnaderna står, utan att man måste blir bättre på mjukvärden också.

– Vi måste höja resultaten i skolan och ändra organisationen så det blir en tydligare ledning. Det är inte bara lärarbrist här i Svenljunga men får vi till en bättre organisation kommer vi få lättare att rekrytera, säger hon.

Monica Björsell beskriver sig själv som en bra lyssnare och att hon är tydlig med vart hon står. ”Jag är en känslomänniska som vågar visa vad jag tycker och tänker”, säger hon.
Foto: Anton Öhrström
Monica Björsell beskriver sig själv som en bra lyssnare och att hon är tydlig med vart hon står. ”Jag är en känslomänniska som vågar visa vad jag tycker och tänker”, säger hon.

Monica Björsell vill få ordning och reda i kommunen genom att jobba med att få fler polistimmar i Svenljunga.

– Vi har en tuff situation i centralorten med narkotika och brott. Även om vi är ett landsbygdsparti måste vi se till hela kommunen. Vi behöver mer polisnärvaro här och det är något vi måste ligga på mer för att få, säger hon.

Partiet vill också dela äldreomsorgen och socialtjänsten, som i nuläget är i samma nämnd, till två separata nämnder för att tydligare se och styra kostnaderna.

– Vi har en fin äldreomsorg i Svenljunga som har fått beröm, men den kostar också. Socialtjänstens kostnader rör sig mycket mer än äldrevårdens och den kostnaden påverkas mer av utomstående händelser som vi inte kan påverka lika mycket i Svenljunga. Det blir inte heller något prat om att de äldre får betala för socialtjänster, säger hon.

Inför förra valet var Landsbygdspartiet oberoende redo att samarbeta med samtliga partier, något som hon håller fast vid till årets val.

– Partiet är oberoende och det har gjort att vi inte har sagt att vi utesluter att samarbeta med någon. Vi får se hur det går efter valet, säger hon.

Fakta

Monica Björsell

Ålder: 41

Bor: Svenljunga

Familj: Man och två döttrar

Yrke: Egenföretagare

Fritid: Ridning och utförsåkning

Visa mer...

Fakta

Framtidsvision

”Svenljunga har 11 000-12 000 invånare som jobbar och är bosatta över hela kommunen. Vi är med i topp 50 bästa skolor och har en levande landsbygd där mjölk- och hästbönder kan fortsätta jobba häcken av sig som de gör nu, men utan hot om att lägga ned. Samhället har också förstått hur viktiga de gröna näringarna är och respekterar deras arbete. Det är så vackert i kommunen så att turismen har ökat.”

Visa mer...

Fakta

Så får Svenljunga människor att flytta hit och att stanna

”Genom att ha en bra förskola, skola och äldreomsorg. Vi vill också ha mer poliser så att folk känner sig trygga vilket leder till att folk vill flytta hit och stanna kvar i kommunen. Det finns boende och billiga lägenheter som går att hyra. Det gäller att se möjligheter istället för hinder så vi bygger bostäder där det är lugnt och tyst för att folk ska kunna uppleva det.”

Visa mer...

Fakta

Så får Svenljunga pengarna att räcka

”Det som kostar mest pengar är personal, men vi kan inte bara spara utan måste prioritera vad vi ska satsa på. Man kan inte göra osthyvelsbesparingar utan man måste gå in på detaljer och se om vi gör saker vi inte behöver eller kan göra på ett annat, effektivare, sätt. Vi har fiber över hela kommunen och jag tror att vi kan utveckla det för att bli mer kostnadseffektiva. Det gäller att alla är med på tåget.”

Visa mer...

Tidigare artiklar i BT:s artikelserie inför kommunvalet i Svenljunga: