Missar plats i fullmäktige - skriven i Stockholm

Tranemo Artikeln publicerades
Stina Kajao
Stina Kajao

Stina Kajaso kandiderade för Vänsterpartiet i Tranemo, trots att hon varit folkbokförd i Stockholm hela sitt liv. Hon stod som nummer två på partiets lista, men är nu struken trots att hon knep hem 23 personröster.

– Det är ett slarvmisstag av mig, säger hon.

Vänsterpartiet kammade hem två mandat efter valet. Andranamnet på partiets valsedel, Stina Kajaso, var tänkt att ta den platsen i kommunfullmäktige. Hon är dock folkbokförd i Stockholm enligt Skatteverkets folkbokföringsregister. Därmed kan hon vare sig rösta i kommunvalet i Tranemo och inte heller kandidera som politiker.

– Jag trodde att jag var folkbokförd i Tranemo. Det har skett ett missförstånd som jag håller på att överklaga och försöker lösa, säger hon till BT.

”Jag hade så mycket planer på vad jag ville göra.”

Vänsterpartiets förening i Tranemo kände sedan tidigare till att hon var skriven på annan ort i samband med nomineringsprocessen.

– Jag vet inte riktigt vad som har hänt. Det uppdagades i våras att hon var folkbokförd i Stockholm och hon skulle ändra det. Något har gått fel, men jag vet inte vad, säger Robin Kaas (V).

”Jag skrev mig här senare än jag flyttade hit.”

Han är förstanamn på partilistan. Eftersom Stina Kajaso stod som tvåa skulle de tillsammans representera Vänsterpartiet i kommunfullmäktige. Nu får istället Jonas Blank (V) ta hennes plats. Stina Kajaso (V) är märkbart tagen och ledsen över det som hänt.

– Jag förlorade min fullmäktigeplats och det är jättetråkigt för mig. Jag hade så mycket planer på vad jag ville göra, det är kul att jobba med politik, säger hon.

Hon berättar att hon bor i kommunen och har pendlat fram och tillbaka från Stockholm under flera år.

– Jag skrev mig här senare än jag flyttade hit. Sedan blev det ett missförstånd med Skatteverket som trodde att det var tillfälligt. För mig var det permanent och således har det blivit ett fel som jag inte kunnat reda ut.

Hon fortsätter:

– Det är klantigt och dumt, men det var ett misstag och jag har superångest över det.