Marianne Josefsson (MP): ”Skolan och barnen ligger varmt om hjärtat”

Svenljunga Artikeln publicerades
Marianne Josefsson (MP) läser mycket böcker på fritiden. Just nu läser hon Hans Roslings bok ”Factfulness”. ”Jag är lite av en allätare när det kommer till böcker. Som lärare tycker jag det är viktigt att läsa.”
Foto: Anton Öhrström
Marianne Josefsson (MP) läser mycket böcker på fritiden. Just nu läser hon Hans Roslings bok ”Factfulness”. ”Jag är lite av en allätare när det kommer till böcker. Som lärare tycker jag det är viktigt att läsa.”

Hon är läraren som blev politiker för miljöns skull. När det kommer till valfrågor inför kommunvalet prioriterar förstanamnet på Miljöpartiets vallista, Marianne Josefsson (MP), både skolan och äldreomsorgen.

Som politiker ser Marianne Josefsson sig själv som lyssnande och hennes utgångspunkt är att försöka göra det så bra det går för så många som möjligt. Hon är förstanamn på Miljöpartiets vallista och har vuxit upp med politiker i familjen.

Hon tycker att mandatperioden har gått bra och att Miljöpartiet har fått gehör från de andra partierna, speciellt efter att Landsbygdspartiet hoppade av samarbetet med Socialdemokraterna och Liberalerna. Hon är nöjd över samarbetet med Centerpartiet och Kristdemokraterna och menar att det är viktigt för att lyckas som ett mindre parti.

– Jag tycker att det bara har blivit bättre och bättre samtalsklimat i kommunen efter att det blev minoritetsstyre. Den här perioden har varit nyttig och jag tror alla känner att man måste samarbeta mer, säger hon.

Inför valet i september är klimat- och miljöfrågor i framkant för partiet. Hon oroas av vad hon läser från forskare och hoppas att trenden kan vända.

– Jag hoppas att folk vaknar och ser allvaret med miljöfrågor. Det finns de som säger att vi inte kan göra något men det kan vi. Det gäller att inte bli förlamad och känna att man kan göra någonting, säger hon.

Marianne Josefsson pekar på att Sverige ofta nämns som ett exempel när det kommer till miljöfrågor och vill fortsätta den linjen på kommunal nivå. Ett förslag som hon gärna lyfter fram är motionen om att installera solceller på kommunala byggnader i Svenljunga.

– Vi fick stöd från de andra partierna och förslaget gick igenom. Det är något vi gärna går vidare med och utvecklar i Svenljunga, säger hon.

Foto: Anton Öhrström

Marianne Josefsson har länge arbetat som lärare och säger att skolan och äldreomsorgen är de viktigaste frågorna för henne.

– Dels så ligger skolan och barnen varmt om hjärtat men jag börjar också bli äldre och det finns mycket att fixa där också, säger hon.

Just skolfrågan är den hetaste frågan när det kommer till kommunvalet i höst och där vill Miljöpartiet satsa på småskolor.

– Som lärare ser jag många fördelar med det. Några inom kommunen tror att man måste vara många på en skola för att få ett bra samarbete. När jag jobbade på en mindre skola var samarbetet bättre för man var som en familj där. Alla jobbade för att få det så bra som möjligt.

Miljöpartiet lämnade under mandatperioden in ett förslag om sex timmars arbetsdag för dem som arbetar inom äldreomsorgen som de andra partierna inte nappade på. Förslaget röstades ner men frågan är något Marianne Josefsson planerar att ta upp igen efter valet.

– Det är ett tufft och hårt arbete och det kommer att bli fler äldre. Förslaget röstades ner för att det skulle bli för dyrt men vi vet att det fungerar på andra ställen. Det är dyrt med sjukskrivningar också så det handlar om var man vill lägga pengarna, säger hon.

Efter valet hoppas Marianne Josefsson att det blir en stadig majoritet som lyssnar till de andra partierna. Hon menar att Miljöpartiet varken är traditionellt vänster eller höger och är beredd att samarbeta med samtliga partier i kommunen, förutom Sverigedemokraterna.

– Vi ligger för långt ifrån varandra ideologiskt, speciellt när det gäller invandring. Sen så vill de nog inte samarbeta med oss heller, säger hon.

Fakta

Marianne Josefsson

Ålder: 69.

Bor: Svenljunga.

Familj: En vuxen dotter.

Gör: Studieledare på ABF, engagerad i Naturskyddsföreningen i Svenljunga.

Fritid: Promenerar i naturen, läser och går gärna på museum.

Visa mer...

Fakta

Framtidsvision

”Jag hoppas att vi ska få en befolkningsökning som är stadig och att den södra delen av Svenljunga ska blomstra. Jag har en dröm om att få liv i den södra delen av kommunen och jag tycker att man måste prioritera områden som Kalv och Mjöbäck mer och inte bara tänker Sandsjön och Lockryd. Vi måste se till att det finns möjlighet att bo där och att det finns service.”

Visa mer...

Tidigare artiklar i BT:s artikelserie inför kommunvalet i Svenljunga: