Mammans kamp fortsätter – dotterns psykos värre

Svenljunga/Malta Artikeln publicerades
”Hon blir inte bättre där inne. Hon behöver ha den rätta vården och rätta medicinen. Min dotter måste få komma hem till Sverige så fort som möjligt”, säger mamman vars dotter vårdas mentalsjukhuset Mount Carmel Hospital.
”Hon blir inte bättre där inne. Hon behöver ha den rätta vården och rätta medicinen. Min dotter måste få komma hem till Sverige så fort som möjligt”, säger mamman vars dotter vårdas mentalsjukhuset Mount Carmel Hospital.

Den unga kvinnan från Svenljunga som tvångsvårdas på ett mentalsjukhus blir fortsatt sämre. Mamman som är på plats får inte henne utskriven från sjukhuset. Det enda sättet att få hem dottern är med en sjuktransport som kostar 200 000 kronor.

I över två veckor har kvinnan vårdats på Mount Carmel Hospital som är ett mentalsjukhus på Malta. Kvinnan som har en bipolär sjukdom har drabbats av en psykos som enligt mamman blir värre, trots att hon är under sjukhusvård på Malta.

– Hon får mer och mer utbrott och blir mer pressad utan att få någon lugn och ro. När hon får utbrott stängs hon in i ett gallerförsett rum som hon kallar för buren. Det förbättrar inte psykosen direkt, säger mamman till BT.

”Jag känner en maktlöshet över att vi inte kan få någon hjälp.”

BT har tidigare berättat att mamman bilade ner med andra anhöriga till Malta med hopp om att kunna få hem dottern. Men i och med att hennes sjukdomstillstånd är så pass allvarligt blir dottern inte utskriven från sjukhuset. Enda sättet att få hem dottern nu är med en sjuktransport som är bemannad med sjukvårdspersonal.

– Flyga reguljärt får hon inte göra då hon är för labil. Det är sjuktransport från sjukhuset på Malta till sjukhuset i Sverige som gäller. Hon hade inte koll på att hon var tvungen att förlänga reseförsäkringen så den gäller inte.

”Jag är så nära samtidigt som jag inte kan göra något.”

Den sjuktransport som krävs kostar cirka 200 000 kronor. Utrikesdepartementet ska ha gett mamman rådet att starta en insamling i sociala medier för att få hem dottern då UD själva inte bistår med några pengar.

– Jag känner en maktlöshet över att vi inte kan få någon hjälp. Ingen insamling i världen kan få in 200 000 på så kort tid.

Mamman menar att dottern måste få komma hem till Sverige så fort som möjligt för att få rätt vård och medicinering.

– Hennes antipsykosmedicin är så ny så den finns inte på Malta. Min dotter blir bara sjukare. Det hon får här är ingen vård, det är förvaring.

Insamlingen i sociala medier fortsätter och fallet har väckt stor uppmärksamhet.

– Insamlingen har täckt kostnaderna hittills. Men enda alternativet att få hem henne nu är att få in 200 000 kronor. Jag är så nära samtidigt som jag inte kan göra något, säger mamman.