Magi och talang under höstlovet i Kind

Svenljunga Artikeln publicerades
Loke (Gunnar Söderberg) och Kim (Ebba Suopanki) har just räddat världen från den ondskefulla häxan Korp (Siri Arvidsson).
Foto: Lydia Andersson
Loke (Gunnar Söderberg) och Kim (Ebba Suopanki) har just räddat världen från den ondskefulla häxan Korp (Siri Arvidsson).

Magiskt rollspel och en kväll för talanger. I Svenljunga och Tranemo är höstlovet fullspäckat av aktiviteter. BT har kikat in på bibliotekets förtrollande lajv och kulturskolans workshopdag.

Det är full fart på Svenljunga bibliotek där ett två timmars långt lajv just håller på att avslutas. Ett tiotal deltagare i åldern 9-13 år har precis lyckats stänga portalen till jättarnas värld och hindrat häxan Korp från att ta över världen.

Lajvet hålls av Siri Arvidsson och Gunnar Söderberg från företaget Lajvbyrån som anordnar lajv på olika teman.

– Det här är vårt mellanlånga magilajv, som utspelar sig i en värld som är inspirerad av Harry Potter, säger Gunnar Söderberg.

I lajvet får barnen olika roller och kostymer och träffar sedan häxan Korp som berättar att flera sagoväsen har rymt ur sina böcker. Barnen måste hjälpa Korp att hitta varelserna och byta till sig några speciella magiska objekt från sagorna, som kapten Kroks lykta.

Men Korp är i själva verket en hemlig skurk, och när hon får tag på alla föremål försöker hon öppna en portal till jättarnas värld som ska hjälpa henne att ta över världen. Men tillsammans med den mystiske Loke lyckas barnen stänga portalen och fånga Korp.

Ebba Suopanki är en av deltagarna, och hennes karaktär heter Kim. Kim är väldigt glad och gillar att trolla.

– Jag kom hit för att jag gillar Harry Potter, jag tycker om spänningen och äventyren i de böckerna. Det gick bra att lajva, vi fick leta efter ledtrådar i böcker, säger Ebba Suopanki.

I Tranemo förbereds det inför onsdagens talangkväll där rapartisten Fröken B ska uppträda. Under en workshop på Tranemo kulturskola hjälper hon barn att prova på att skriva egna raplåtar.

– Både barn som ska uppträda ikväll och vill ha hjälp att förbereda sig är välkomna, men även de som bara vill få prova på att skriva en egen raplåt, berättar Ulrika Broberg som Fröken B egentligen heter.

Rapparen Fröken B (Ulrika Broberg) lyssnar på Alfred Börjessons låt ”Unik” under en workshop på Tranemo kulturskola.
Foto: Lydia Andersson
Rapparen Fröken B (Ulrika Broberg) lyssnar på Alfred Börjessons låt ”Unik” under en workshop på Tranemo kulturskola.

Alfred Börjesson går i sjuan och har kommit hit för att förbereda sig för talangkvällen. Där kommer han att dansa till en egenskriven låt, som har ett litet läskigt tema eftersom det är Halloween. Han spelar även upp en av sina tidigare låtar för Fröken B, som handlar om mobbning.

– Vi pratade mycket om mobbning i skolan så då skrev jag den här låten om att man inte borde retas, och att alla är unika, säger Alfred Börjesson.

Ulrika Broberg tycker det är bra att kulturskolan ordnar en talangkväll där alla får uppträda med det de vill, utan att det blir en tävling.

– Det är spännande att det inte bara handlar om musik, utan även dans, trolleri eller vad som helst. Det ska bli väldigt kul att se vad barnen gör ikväll, säger Ulrika Broberg.

Fakta

Lajv

Lajv kallas även levande rollspel och innebär att deltagarna får karaktärer eller roller de ska gestalta i en improviserad berättelse.

I lajv finns inget manus med repliker men ofta finns det en grundhistoria eller förutbestämd värld där lajvet utspelar sig.

Lajv spelas utan publik och historien formas av de deltagare som är med. Det finns inga vinnare eller förlorare utan varje karaktär är huvudroll i sin egen berättelse.

Källa: lajvbyran.se

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.