Vansinnesdygnet – misstänks nu för båda skjutningarna

Herrljunga/Limmared Artikeln publicerades
Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto,Anders Robertsson

Ett vansinnesdygn.

På drygt 24 timmar misstänks de två männen ha försökt mörda en man i Herrljunga – och dessförinnan skjutit ihjäl en 27-åring i Limmared. Allt avslutades med en våldsam bilkrasch.

Enligt uppgifter till BT är spår i utredningen narkotikaaffärer och personliga motsättningar.

De två männen – 38 och 33 år – sitter som BT tidigare skrivit redan frihetsberövade som på sannolika skäl misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott efter skjutningen i Herrljunga.

Nu misstänks de även för mordet på den 27-årige man som sköts ihjäl i en lägenhet i Limmared kvällen före Herrljungadådet.

– De har delgivits misstanke formellt tillsammans med sina advokater om mord samt grovt vapenbrott i Limmared på lördagskvällen, säger Mats Axelsson, kriminalkommissarie vid polisen.

Ser ni något samband mellan skjutningarna?

– Det finns beröringspunkter men jag kan inte säga att de kopplas ihop av att den ena är en följd av den andra.

Vad har lett fram till till de nya misstankarna?

– Jag kan tyvärr inte gå in på det. Vi är i ett väldigt känsligt skede av utredningen just nu men vi har hittat beröringspunkter som vi anser hör ihop. Det blir en senare fråga för åklagaren att lyfta fram vid en häktning.

Ett vapen ska ha hittats och enligt uppgiftslämnare till BT har det förekommit information om narkotikaaffärer och personliga motsättningar i utredningen.

Det är inget som Mats Axelsson kommenterar men han säger att polisen börjar få en bild av vad som kan ha legat bakom skjutningarna.

– Vi är långtifrån framme än men vi ser fragment och jag tror att motivbilden kommer att klarna.

Även de nya misstankarna avser sannolika skäl.

Ulrik Smedberg är den 33-årige mannens försvarare och han uppger att mannen blev ”väldigt förvånad” över de nya anklagelserna.

– Min klient förnekar brott. Han har inte mördat någon eller hjälpt till att mörda någon. Mer kan jag inte säga med hänvisning till sekretess, säger Smedberg.

Båda männen är mycket tungt belastade och har avtjänat långa fängelsestraff för grova våldsdåd. 38-åringen är dömd för ett brutalt mord och 33-åringen fälld för grovt rån. Bland annat.

På måndagen hämtades även en kvinna in som misstänkt för medhjälp till mord i Limmaredsfallet. Hon sitter nu anhållen i Alingsås som skäligen misstänkt, alltså den lägre graden av misstanke.

Kvinnan är i 25-årsåldern och skriven i Sjuhärad.

Kammaråklagare Johan Udén vill inte gå in på några detaljer kring utredningen.

Han utesluter dock inte att det blir fler frihetsberövanden framöver.

– Det är inte helt osannolikt att det blir fler personer som anhålls, säger han.

Den första skjutningen inträffade vid 19-tiden den 19 augusti. Höga smällar hördes då vid en lägenhet i Limmared och blod sågs rinna ut från bostaden.

Anhöriga tog sig in i hemmet och fann en 27-årig släkting sittande lutandes mot väggen med en svår skottskada i halsen. Mannen kördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Drygt ett dygn senare sköts en man i 25-årsåldern på öppen gata i Herrljunga. Han klarade sig utan livshotande skador.

En timme efter dådet kunde de två misstänkta männen gripas efter att de voltat ner i diket på länsväg 181.

Offret från Herrljunga klarade sig från livshotande skador men får fortfarande sjukhusvård, enligt Mats Axelsson.

– Han mår efter omständigheterna ganska väl.

Har han fört utredningen framåt i förhören?

– Vi har pratat med honom ett par gånger och han har berättat så mycket han vet men vi är inte färdiga och kanske framkommer det mer, säger Axelsson.

Jonas Ekelund

jonas.ekelund@bt.se

-----

Agnes Westberg

agnes.westberg@bt.se