Johan Björkman (M): ”Att få jobba med politik är bland det roligaste jag gjort”

svenljunga Artikeln publicerades
Skogsarbete är ett sätt för Johan Björkman att rensa tankarna. Han gör en liknelse med hur han ser på skolan. ”För att få upp ett nytt bestånd behövs det gynnsamma förutsättningar. En bra växtplats och god omvårdnad så att alla plantor får solljus och kan växa sig starka.”
Skogsarbete är ett sätt för Johan Björkman att rensa tankarna. Han gör en liknelse med hur han ser på skolan. ”För att få upp ett nytt bestånd behövs det gynnsamma förutsättningar. En bra växtplats och god omvårdnad så att alla plantor får solljus och kan växa sig starka.”

Skolfrågan är den överlägset viktigaste frågan för Moderaterna inför valet. Oppositionsrådet Johan Björkman (M) anser att han borde ha gjort mer för att det skulle hända mer de senaste fyra åren.

Han är långt ifrån nöjd med hur kommunens politiker har hanterat skolplanen. Johan Björkman tycker att processen har fastnat i utredningsstadiet.

– Jag är förtvivlad över det. Jag trodde att vi skulle ta ett steg framåt.

Länge såg det ut som om Moderaterna och Socialdemokraterna tillsammans med Liberalerna skulle få majoritet för att bygga två nya skolor. I sista stund gick S och L med på en uppgörelse med C.

Johan Björkman hade hellre sett ett beslut nu före valet även med risken att det rivs upp av en ny majoritet nästa mandatperiod.

– Då hade vi lagt hela frågan till väljarna. Jag har velat vara tydlig med var vi står. Den som inte tycker att våra idéer är bra får rösta på någon annan.

Johan Björkman är övertygad om att det bästa för eleverna är att samla de små skolorna i större enheter.

– Vi kan få en bättre skola med de pengar vi har om vi samlar verksamheten.

Han blev politiskt aktiv inför valet 2006 och kom in i kommunfullmäktige efter halva mandatperioden. Sedan 2014 har Johan Björkman varit oppositionsråd och haft politiken som sin huvudsakliga syssla.

– Att få jobba med politik och människor på det här sättet är bland det roligaste jag har gjort. Men det är tråkigt att sitta i opposition.

Johan Björkman, som är inflyttad till kommunen, tycker att de som bor i kommunen skiljer ut sig på ett positivt sätt.

– Svenljungaborna har ett stort hjärta och tar hand om varandra. Vi som bor här kan ta det lite för givet, men det är inte lika självklart överallt.

Johan Björkman tycker att hans parti varit bra på att vara konstruktiva, och trots att de suttit i opposition, lyckats styra vissa frågor åt sitt håll de senaste fyra åren. Kommunpolitik handlar enligt honom ofta om kompromisser.

– Vi har försökt att lägga undan prestigen och se när ett bra förslag är ett bra förslag oavsett vem det kommer ifrån.

Svenljunga har under flera år haft två poliser som varit stationerade i kommunhuset. Just nu är det bara en polis i Svenljunga. Det är något som Johan Björkman vill ändra på.

– En synlig polis i samhället signalerar trygghet. Har vi ingen polis på plats blir folk oroliga att det har hänt någonting så fort en polisbil kör genom Svenljunga.

Företagens situation är en annan fråga Moderaterna vill lyfta.

– Vi behöver förbättra kommunikationen med företagen, det visar de mätningar av företagsklimatet som görs. Ett bättre företagsklimat är något som alla tjänar på.

Den senaste mandatperioden har det inte funnits något uttalat samarbete mellan de fyra allianspartierna. Johan Björkman utesluter inte att det kan bli det igen.

– Vi är fyra partier och behöver våra olikheter. Ett samarbete bygger på förtroende och en vilja att hitta lösningar tillsammans.

Johan Björkman säger att Moderaterna är beredda att samarbeta med alla partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Han anser att det är två partier som är extrema åt var sitt håll. Samtidigt anser han att frågan är komplex.

– Sverigedemokraterna är ett parti som centralt har en annan människosyn än vad vi har. Samtidigt har deras politik närmat sig vår politik i många frågor. Får de 40 procent i riksdagsvalet blir det svårt att säga att vi inte vill samarbeta.

Ekonomi

Så får Svenljunga ekonomin att räcka

"Under mandatperioden har vi fått vara med och sänka skatten och se att det samtidigt gick att få en budget att gå ihop. Det visar att det går att hålla i pengarna. Inför det här budgetåret höjdes skatten igen men det är inte lösningen. Vi har det minst lika kärvt i ekonomin i år. Skattehöjningen ger fel signaler till kommuninvånarna som kan tro att vi har mer pengar än vi faktiskt har.”

Visa mer...

Befolkningstrend

Så lockar Svenljunga folk

"Befolkningen rör sig mot tätorterna och allt färre kommer att bo i omlandet. Det är ingenting vi kan kämpa emot. Jag tror inte att vi kommer att ta tillbaka den befolkning som vi tappar. Samtidigt behöver byggtakten öka. Byggs det ingenting så är det ingen som kan flytta hit. Men vi behöver tänka till om hur många vi kommer att vara i kommunen framöver och var de kan tänkas vilja bo.”

Visa mer...

Fakta

Johan Björkman

Ålder: 53

Bor: Hillared

Familj: Fru och två barn.

Yrke: Provningsingenjör på Rise. Delvis tjänstledig för uppdraget som oppositionsråd. Tjänstledig på heltid nu under valrörelsen.

Visa mer...

Tidigare intervjuer i BT:s artikelserie inför kommunvalet i Svenljunga: