Annons

Erene Bertilsson (KD): ”Tidiga insatser kan spara mycket lidande och pengar”

Som kristdemokrat i Tranemo är Erene Bertilsson en av få som suttit i majoriteten under hela mandatperioden. I den sista valintervjun berättar hon vad maktskiftet har inneburit och vad som är viktigt för henne som politiker.
Länghem • Publicerad 1 september 2018
I sin hand håller Erene Bertilsson Paul Coelhos kalenderbok Frihet där varje månad har ett citat. ”Det blir som en ledstjärna för mig som jag tar till mig. Jag använder boken som en dagbok”, säger hon.
I sin hand håller Erene Bertilsson Paul Coelhos kalenderbok Frihet där varje månad har ett citat. ”Det blir som en ledstjärna för mig som jag tar till mig. Jag använder boken som en dagbok”, säger hon.Foto: Anna Sjödin

Erene Bertilsson ser inte sig själv som en typisk politiker då hon inte gillar att vara i fokus.

– Jag brinner lätt för saker och vill verkligen genomföra något, men jag är inte den som syns och hörs hela tiden. Jag är inte så bekväm med det, säger hon.

Annons

Hon har sedan länge arbetat inom vården och driver egen praktik sedan 20 år hemma i Länghem. Men hon har också sett den andra sidan av vården - som cancerpatient. Även i politiken har hon flera perspektiv då hon har suttit i majoritet både med den forna Alliansen och i den nuvarande konstellationen.

– Det är spännande att ha varit på båda sidor. Det är som natt och dag i sättet att samarbeta. I den nya majoriteten är alla partier med i diskussionerna.

”Vi har haft en mentalitet på att vänta och se om det kanske löser sig, men det gör det inte.”

Erene Bertilsson ser gärna en fortsättning på det nuvarande samarbetet för att slutföra det påbörjats. Som övriga partier i kommunfullmäktige utesluter KD samarbete med SD.

– Tyvärr har allt för många inom SD en människosyn som jag inte kan ställa mig bakom, därför kommer vi inte att samarbeta med dem.

Att bemöta människor med respekt och värdighet är viktigt för henne. Erene Bertilsson berättar att hon slutade arbeta som sjuksköterska då hon upplevde att hon inte kunde bemöta människor på det sätt hon önskade.

– Att lyssna tar tid, men ger förtroende. Det blir en vinst i längden och det tänket har jag med i politiken.

Hon är dock självkritisk när det handlar om bemötandet i rollen som politiker.

– Politiker får ofta höra att vi använder oss av ett ”politikersnack” där människor inte känner att de blir hörda. Vi är vana med visioner och ett fint sätt att prata på, men det blir ofta en pappersprodukt och inte verklighet.

Erene Bertilsson anser att Tranemo kan bli bättre på att bemöta kommuninvånarna och drömmer sig fram i tiden. ”Våra invånare ska kunna säga att kommunen är fantastisk i sitt bemötande. Men det är som kondition, en färskvara som hela tiden kräver underhåll. Vi har ett politiskt ansvar för det. Jag vill höra att det är på riktigt”, säger hon.
Erene Bertilsson anser att Tranemo kan bli bättre på att bemöta kommuninvånarna och drömmer sig fram i tiden. ”Våra invånare ska kunna säga att kommunen är fantastisk i sitt bemötande. Men det är som kondition, en färskvara som hela tiden kräver underhåll. Vi har ett politiskt ansvar för det. Jag vill höra att det är på riktigt”, säger hon.Foto: Anna Sjödin

En fråga hon brinner för är skolan. Det var också en anledning till KD lämnade den tidigare majoriteten.

– Vi kände tydligt inte vi blev lyssnade på när det gäller skolan. Det är inte okej att så många elever går ut nian utan godkända betyg och inte får sin biljett till gymnasiet.

Annons

I sin yrkesroll kommer Erene Bertilsson ofta i kontakt med barn och familjer med psykisk ohälsa. Hon berättar att hon ser vilket lidande det orsakar när barn inte blir godkända i skolan.

– Tidiga insatser hade kunnat spara på mycket lidande och pengar. Vi har haft en mentalitet på att vänta och se om det kanske löser sig, men det gör det inte.

Förutom skolan trycker Erene Bertilsson på den polisiära närvaron i Tranemo som en viktig fråga inför valet.

– Det är en trygghetsfaktor som ger många bra ringar på vattnet när invånarna lätt kan få tag på polisen.

Samtalet glider in på psykisk ohälsa. Hon känner en oro för att det sjunker i åldrarna och att det samtidigt inte är lätt att vara förälder.

– Det är viktigt att visa att människor har samma värde oavsett om det gäller ryggskott eller psykisk ohälsa. Inget är fulare än det andra. Vi kan alla hamna där väldigt snabbt. Vi har ingen aning om vad som händer i livet.

Tidigare delar ur BT:s artikelserie inför kommunvalet i Tranemo:

Anna SjödinSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons