Elprogrammet i tätt samarbete med branschen

Limmared ,
Artikeln publicerades 11 september 2017.
Foto:
Robin Svensson är en av medarbetarna på Ardaghs elavdelning. Han har arbetat på företaget i tre år, innan dess läste han elprogrammet i Tranemo. Där undervisades han av programansvarig Sven-Olof Egbo och lärare Hannu Nikumaa.

För företagen är det fjärde lärlingsåret ett sätt att locka till sig duktiga elever. För skolan handlar det om att lyfta el- och energiprogrammet. I landet är det ett unikt samarbete mellan bransch och skola.

El- och energiprogrammets programråd träffas två gånger om året. Där finns representanter för flera lokala företag, från industrier till installationsföretag, och från skolan. Samarbetet är redan väl utbyggt - inte minst genom det fjärde lärlingsåret, där företagen gått ihop i en gemensam tim-pool och ser till att utvalda elever får ihop sina 1600 lärlingstimmar som en del av sin gymnasieutbildning.

Tim-poolen möjliggör för eleverna att testa på olika typer av verksamheter under sin lärlingstid.

– Det är ett bra sätt att se till att det blir kvalitet i lärlingsutbildningen, säger Pär Lundström från branschorganisationen Installatörsföretagen.

Den modell som Tranemo använder sig av fanns sedan tidigare bara i Varberg på Peder Skrivares skola, och är unik i hur skolan samarbetar med näringslivet.

– Detta är inte särskilt vanligt. Det krävs att det finns en eldsjäl som driver på och att man bygger upp relationer med branschen under tid, säger Pär Lundström.

Ardagh valde att gå med eftersom det är en utmaning att rekrytera kompetent personal.

– Vår ingång i detta var att vi ville få upp statusen på elprogrammet och ge en extra morot till de duktiga eleverna, säger Daniel Johansson, elchef på Ardagh.

– Detta är en liten ort och många söker sig till Borås. I och med att industri har lite längre upplärningstid än installation vill vi gärna ha kvar våra elektriker en längre tid. Det blir också ett sätt att göra reklam för oss som arbetsgivare, här finns ju allt från installation till automation under samma tak, säger Daniel Johansson.

Inne i Ardaghs fabrik i Limmared tillverkas glasflaskor i olika bekanta former. När el- och energiprogrammets programråd träffades inleddes mötet med en rundtur inne i fabriken.

I år är det tre elever som går det fjärde året på elprogrammet. Till nästa år räknar de med att det blir fem elever.

– Syftet med detta är att lyfta vår elutbildning. I snitt kan vi erbjuda tre elever att bli färdiga elektriker, säger programansvarig Sven-Olof Egbo.

Det finns ett begränsat antal platser som eleverna får söka, och företagen har också ett finger med i spelet när kandidaterna väljs ut.

Pär Lundström betonar att branschen har ett stort behov av arbetskraft.

– Idag är vi 50 000 personer, men vi hade kunnat vara 60 000 personer om det bara fanns folk att anställa. Vi vill visa att detta är en bransch värd att satsa på, säger han.

Fakta

Ett fjärde lärlingsår

Det fjärde lärlingsåret infördes hösten 2015 på Tranemo gymnasieskola. Detta är det tredje läsåret med ett fyraårigt el- och energiprogram. Programmet går ut på att elevernas lärlingstimmar blir en del av gymnasieutbildningen. Under det fjärde året får de göra sina 1600 lärlingstimmar hos olika företag i kommunen. Programmet har ett begränsat antal platser för i snitt tre elever per läsår.

Visa mer...

 

Foto:
Daniel Johansson är elchef på Ardagh i Limmared. Robin Svensson arbetar som elektriker.