Dom: Man rånade turist med kniv

Kind Artikeln publicerades
Mannen dömdes till två års fängelse av Borås tingsrätt.
Foto: Anders Wiklund/TT
Mannen dömdes till två års fängelse av Borås tingsrätt.

En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha misshandlat en man i hans bostad samtidigt som han tog mannens mammas mobiltelefon. Han döms också för att ha rånat en turist i Svenljunga.

Den första händelsen inträffade i juli i Tranemo kommun. En man var skyldig den nu dömde mannen pengar. För att få tillbaka sina pengar - 1 000 kronor som växt till 4 000 kronor med ränta - sökte mannen upp målsäganden i hans bostad. Men när målsäganden sa nej började mannen slå honom i ansiktet. Flera av hans kompisar kom också in i bostaden. Målsägandes mamma tog fram sin telefon för att ringa polisen, men mannen knuffade henne och tog telefonen.

Som bevisning som styrker misshandeln finns bland annat fotografier av blod på väggen inne i bostaden.

Mannen nekar till brott och menar att han inte känner målsäganden och hans mamma. Tingsrätten dömer dock mannen för misshandel, och för rån eftersom han tog mammans mobiltelefon med våld.

Mannen döms också för ett annat rån. I augusti blev en turist rånad på sin mobiltelefon och sitt kreditkort i centrala Svenljunga. Flera personer trängde in killen i ett undangömt hörn och hotade honom. Den dömde mannen ska ha hållit i en kniv.

Även här döms mannen mot sitt nekande.

Tingsrätten har bestämt straffet till två års fängelse. Mannen döms också att betala skadestånd till de tre målsägandena på totalt 26 000 kronor. Mannen var sedan tidigare villkorligt frigiven.