Centerpartiet på väg tillbaka till makten

svenljunga Artikeln publicerades
Centerpartiets gruppledare Eva Johansson är väldigt nöjd och glad dagen efter valet. Partiet ser ut att ha vunnit tillbaka två av de tidigare förlorade mandaten.
Foto: Marie Haglund
Centerpartiets gruppledare Eva Johansson är väldigt nöjd och glad dagen efter valet. Partiet ser ut att ha vunnit tillbaka två av de tidigare förlorade mandaten.

Centerpartiet är den stora vinnaren i kommunvalet i Svenljunga. Partiet ser ut att ta tillbaka två av de sedan tidigare förlorade mandaten. Socialdemokraterna tappar tre mandat och det finns ingen given samarbetskonstellation som får majoritet.

Partiets gruppledare Eva Johansson (C) är väldigt nöjd med valresultatet. För henne är det en personlig revansch.

– Visst är det en revansch, jag är mer tävlingsmänniska än jag trodde tidigare. Men vi är också ett himla gott gäng som har väldigt roligt ihop. Det betyder mycket, säger Eva Johansson.

Hon beskriver att spänningen var olidlig under den sena valkvällen.

– Det tog sådan tid innan vi fick resultaten för det femte valdistriktet så vi bröt upp vår valvaka. Men det har varit ett väldigt sms:ande under natten, säger hon.

Det preliminära resultatet innan förtidsrösterna är räknade visar att det bara skiljer 61 röster mellan C och S. Centerpartiet blir Svenljungas näst största parti i kommunfullmäktige.

– Man kan ju se det som att vi hade kunnat få 61 röster ytterligare så hade det varit ännu bättre, men jag tycker att resultatet är en fantastisk framgång för oss, säger Eva Johansson.

Partiet gick från nio mandat till fem vid förra valet och fick en helt ny roll. Centerpartiet i Svenljunga har aldrig tidigare varit i opposition. Nu vinner de tillbaka två av de förlorade mandaten.

– Vi har jobbat strukturerat och målmedvetet hela mandatperioden. Vi har bestämt vad vi ska jobba med och sedan hållit oss till det. Vi började internt med att bygga upp oss själva, säger Eva Johansson.

Socialdemokraternas gruppledare Torsten Lindh är inte lika munter dagen efter valet.

– Det är en katastrof, jag fattar inte vad som har hänt. Den känslan jag har haft under valrörelsen har varit en helt annan. Men ibland får man kanske fel känsla, säger han.

Socialdemokraterna tappar i alla Svenljungas valdistrikt men framförallt i Redslared.

– Redslared har varit vårt starkaste område. Vi har tappat till SD men även till C, säger Torsten Lindh.

Socialdemokraterna ska träffas på måndagskvällen och prata igenom valresultatet. Torsten Lindh menar att mandatfördelningen kan förändras när förtidsrösterna är färdigräknade på onsdag.

– Först då vet vi säkert, säger han.

Landsbygdspartiet har ökat något och har kvar sina fem mandat. Monica Björsell är nöjd.

– Vi dök upp som ett nytt parti till förra valet och nu gällde det att hänga i och det har vi lyckats med. Jag tror att folk har känt att vi verkligen drivit frågor som är för invånarnas bästa och hållit vår partilinje, säger hon.

 

Kommunvalet Svenljunga

Preliminärt valresultat

Parti 2018 2014

M 5 5

C 7 5

L 1 2

KD 1 1

S 7 10

V 1 -

MP - 1

SD 6 4

LBPO 5 5

Totalt 33 33

Visa mer...