Centern dumpas av Alliansen - trots valframgången

Svenljunga Artikeln publicerades
Eva Johansson (C) överraskas av att de borgerliga partierna M och L öppnar upp för att regera med LBPO och S.
Foto: Anna Sjödin
Eva Johansson (C) överraskas av att de borgerliga partierna M och L öppnar upp för att regera med LBPO och S.

Trots att Centerpartiet blev den stora vinnaren i kommunvalet ser det mörkt ut för Eva Johansson (C) att ta tillbaka makten. Detta efter det kommit fram att M och L diskuterar en koalition med LBPO och S.

Centerpartiet såg ut att gå segrande ur kampen mot makten i Svenljunga efter ett framgångsrikt val. I veckan var det menat att de skulle möta sina borgerliga kollegor samt Miljöpartiet och Landsbygdspartiet oberoende, för att diskutera framtiden. Centerpartiet fick dock se sig övergivna när M, L och LBPO lämnade återbud.

– Vi hade siktet inställt att känna på varandra, det var den inslagna vägen. Alla sex partier skulle komma, men tre partier lämnade återbud med anledning av att de diskuterar en annan konstellation, säger Eva Johansson (C).

Istället diskuterar M, L med LPBO och S om en egen majoritet. Med MP och KD som enda kvarvarande samarbetspartner glider därmed makten ur händerna på Centerpartiet.

– Jag blir ledsen och besviken naturligtvis. Centern har fått ett jättetydligt och starkt stöd. Våra väljare vill att vi hittar ett borgerligt styre i Svenljunga och det tror jag moderaternas väljare också vill.

LBPO har tidigare regerat med S och L i Svenljunga. Det samarbetet sprack då Landsbygdspartiet valde att lämna den dåvarande majoriteten. Därför förvånas nu Eva Johansson (C) över att partierna nu diskuterar en återförening.

M, L, LBPO och S gör så gott de kan för inte C ska få makten i Svenljunga.
M, L, LBPO och S gör så gott de kan för inte C ska få makten i Svenljunga.

– Det är knappt jag tror att det är sant när de som misslyckats en gång med att ha ett styre tillsammans nu hoppar i samma tunna igen. Jag kan inte bli annat än väldigt förvånad över hur de resonerar.

Hon fortsätter:

– Jag har svårt att se vilka gemensamma nämnare de partierna har politiskt.

Eva Johansson (C) är den politiker som fick flest personröster i Kind med nästan 200 röster. Bara för några dagar sedan uttryckte hon i BT att hon står beredd att axla kommunalrådsposten igen. Något som nu ser mörkt ut.

– Det finns aldrig några garantier, inget är klar förrän det är klart. Det krävs att vi hittar en majoritet, det är de spelreglerna som gäller.

Fakta

Mandatfördelning

Tänkbara konstellationer i Svenljunga:

Moderaterna 5

Liberalerna 1

Landsbygdspartiet 5

Socialdemokraterna 7

Totalt: 18

Centerpartiet 7

Kristdemokraterna 1

Miljöpartiet 1

Totalt: 9

Övriga partier:

Vänsterpartiet 1

Sverigedemokraterna 5

Svenljunga har 33 mandat att fördela ut. För att få majoritet krävs minst 17 mandat.

Visa mer...