Katarina Larsson

Höststart utan badtofflor

Katarina Larsson Artikeln publicerades

För några år sedan läste jag ett annorlunda råd om hur man underlättar den där övergången som många av oss nyss gjort, från semester till jobb. Kom till arbetet med badtofflor på, var uppmaningen.

På så sätt skulle man dels ge en signal till omgivningen om att den här personen kan vi inte förvänta oss full arbetsinsats av än, dels själv ta med lite semesterkänsla i jobbet.

I år har sommarenhandlat mer om regn än om bad, men bortsett från det är det förstås riktigt att vad vi har på oss signalerar något oavsett om vi trängtar till stranden eller till politikens maktcentrum.

En som intresserat sig för de senare signalerna är Barbro Hedvall, Sveriges stilsäkraste ledarskribent, tidigare bland annat på Expressen och Dagens Nyheter. I dagarna kom hennes bok Maktens signaler – från plym till naket huvud (SNS Förlag 2012).

För att undanröja eventuella missförstånd: Nej, jag tror inte att slipsen, väskan, badbyxorna eller håret (för att nu välja något av vad Hedvall går igenom) är avgörande. Tvärtom, det är lätt att bli irriterad när utvärderingarna av TV:s partiledardebatter urartar i betygsättning av kläder, som vore slipsfärgen viktigare än politiken.

Att stilpoäng inte gåratt utväxla i röster finns det många exempel på. Göran Hägglund smickras säkert av att Hedvall utsett honom till Sveriges bäst klädde partiledare, men det tröstar föga när allt färre väljare finner hans politik lika tilltalande.

Ändå vore det förhastat att avfärda Hedvalls iakttagelser som obetydligt modetrams. Vi möter inte politikerna med förbundna ögon. I själva verket är, som Hedvall skriver, synintrycket det första en väljare får (jämför med förr i tiden, när rösten i radio var viktigare).

Vill man då signaleramakt är skjorta ett bättre val än en urtvättad T-tröja för männen. Åtminstone i politiken. Varje område har sitt signalsystem och Hedvall påminner om Steve Jobs svarta halvpolotröjor.

Så vad vill då väljaren se? Jo, i Sverige gäller det nordiska. Det innebär att stilen är ren, minimalistisk och funktionell. Man ska inte se för dyrbar ut. Att jämlikhet är ett värde ska vara synligt, förklarar Hedvall. Identifikation och tillhörighet är nyckelbegrepp.

Den stilsäkre politikernär uppdaterad på modet, men inte slav under senaste trenden. Vänsterkvinnor kan råka illa ut om de har dyra handväskor (eller åtminstone väskor som journalisterna tror är dyra) och Hedvall uppmanar kvinnor i alla partier att ha en scarf runt halsen. Det ger stil och status.

Varför? Därför att en blottad hals visar att här står en svag kvinna som behöver skydd. Fel signal för den som söker makt och inte omhändertagande.

För vissa kvinnorär också pärlhalsband fel. I varje fall om de vill se ut som nya moderater. Det var ju budskapet när Per Schlingmann skrev en detaljerad guide till hur det nya arbetarpartiet skulle möta väljarna.

Problemet med den var inte de enskilda råden i sig så mycket som att hela upplägget gav intryck dels av att kandidater till vilka instruktionerna var riktade inte skulle vara vuxna nog att bestämma sin klädsel själva, dels att Moderaterna nu ville strömlinjeforma, när man i politiska sammanhang annars talar så mycket om individens frihet.

Dess ledare fåri alla fall beröm av Hedvall för sin lättskötta frisyr: ”Fredrik Reinfeldts huvud är ett uttryck för att han satsar alla sina krafter helhjärtat i sitt värv”.

Frisyren lär vara densamma när Reinfeldt i dag ska hålla sitt sommartal. Men klädseln? Tja, kanske som i annonserna inför framträdandet i Gustavsberg där moderatledaren har uppknäppt skjorta utan slips, vilket även var vad han bar vid förra årets sommartal. Hedvalls allmänna råd är att när en politisk ledare träffar väljarna är det angeläget att signalera att han eller hon är ”en av oss”, fast kanske en liten aning bättre och snyggare.

Men viktigastär förstås talets innehåll. Det väntar en tuff höst för statsministern. Stefan Löfven låg i topp i veckans förtroendemätning och har lovat att vässa oppositionspolitiken, samtidigt som Alliansens senaste partiledartillskott Annie Lööf krishanterar på allt slakare lina för varje avslöjande. Själv anklagas Reinfeldt för bristande energi och idélöshet.

Med andra ord, något utrymme för varsam höststart finns inte för statsministern.

Han gör bäst i att lämna badtofflorna hemma.