Johan Söderström

Loreens nästa stopp borde bli Ryssland

Johan Söderström Artikeln publicerades

Jag trodde Baku låg i typ Karibien”. Vinnaren i schlager-EM, Loreen, har fått anledning att lära sig kartan de senaste månaderna, både den geografiska och den politiska.

Under schlagerfestivalen i den azerbajdzjanska huvudstaden var hon nära att diskas efter att som enda deltagare ha träffat människorättsaktivister i samband med tävlingarna. Loreen undvek dock att avslöja sin syn på frånvaron av mänskliga fri- och rättigheter i Azerbajdzjan inför landets journalister.

Framträdandet i Vitryssland i förra veckan var inte lika odelat av godo som det uppvisade modet i Baku. Även under besöket i Lukasjenkos regim passade sångerskan på att träffa representanter för oppositionen.

Den vitryska människorättsorganisationenVjasna fick 75 000 kronor av Loreens gage och hon träffade representanter för organisationen. Tyvärr lär få vitryssar höra talas om träffarna. Däremot skänkte Loreen genom sitt framträdande legitimitet åt den vitryska festivalen och därigenom indirekt till regimen, dessbättre utan att låta sig fotograferas tillsammans med Europas ende diktator Aleksandr Lukasjenko.

Bojkotter medför alltid svåra avvägningar. Om Loreen valt att stanna hemma hade vitryssarna gått miste om en av Europas hetaste artister, nu kunde regimen istället dra nytta av hennes framträdande.

Frågan är om de ryska gummorna i Buranovskije Babusjki som uppträdde på samma festival hade liknande bryderier. Troligtvis inte. Sedan protestvågorna efter parlamentsvalet förra året och vårens presidentval har president Putin tagit till allt hårdare metoder för att kväsa oppositionen.

Det är närmast omöjligt att tänka sig att ryska representanter skulle stödja en proteströrelse i utlandet med tanke på situationen på hemmaplan.

Den stora frågan ärom protesterna i Ryssland har nått en punkt där det inte längre går att vända utvecklingen, eller om de senast tillkomna paranoida lagarna ska krossa motståndet mot Tsar Putin och för rättvis och fria val.

Ryssland sluter sig inåt genom att införa en lag som säger att icke-statliga intresseorganisationer som tar emot stöd från utlandet ska benämnas ”utländska agenter”, organisationer som i många fall arbetar med mänskliga rättigheter. Att delta i en otillåten demonstration kommer framöver att bötläggas med motsvarande mer än en rysk årslön (cirka 60 000 kronor).

Det är en grov underdrift att påstå att den ryska Duman är ett transportkompani. President Putin får de lagar han beställer via det Kremltrogna Enade Ryssland.

Loreen bör därför spelai vårt östra grannland och träffa representanter för oppositionen samtidigt som regeringen fortsätter sitt demokratibistånd till Ryssland. Det känns mer angeläget än någonsin.