Johan Söderström

Debatt i väntan på den stora duellen

Johan Söderström Artikeln publicerades

Det var nykomlingarnas afton i SVT:s Agenda igår. För Stefan Löfven (S), Jonas Sjöstedt (V) och Gustav Fridolin (MP) var det första partiledardebatten. Det var också kvällen då ledarna för de små partierna hade chansen att göra avtryck i allmänhetens medvetande.

Centerns Annie Lööf har inte bara trovärdighetsproblem. Alltför få väljare vet vem hon är och partiet har vid flera mätningar hamnat runt riksdagsspärren. Sjöstedt har heller inte klarat att etablera sig hos väljarna efter många år med Lars Ohly.

Placeringen i studion blev dessbättre ingen trätofråga denna gång. Reinfeldt och Löfven stod dock mitt emot varandra för att höja pulsen. Inledningsvis fungerade detta.

Löfven gick ut hårtnär han för första gången testades mot Reinfeldt. Här synliggjordes konfliktlinjer. Socialdemokraternas betoning på höjd A-kassa, höjda arbetsgivaravgifter för ungdomar, fördubblingar av krogmomsen mot fortsatt låga arbetsgivaravgifter för ungdomar och ett eventuellt femte jobbskatteavdrag.

Mer utbildning, mer aktiv näringslivspolitik, företag som inte får tag på tillräcklig arbetskraft. Både vänster och höger är väl införstådda med problematiken, men i retoriken låter det som om regeringen har dragit in på högskoleplatser och vuxenutbildning. Det är inte sant.

Med två så resonerandepolitiker som Löfven och Reinfeldt är det svårt att hålla en hög puls över en längre tid. Debutanten Löfven klarade sig här förvånsvärt väl med sin lugna stil.

Med åtta partiledare försvann efter hand både Lööf och Hägglund ur debatten. Lööf och Hägglund begränsades också då de inte kunde trycka för hårt på egna förslag där skillnaderna inom regeringsalliansen är väl kända. Det är därmed svårt att se att C och KD vann något på debatten.

MP och V har ingensådan begränsning att ta hänsyn till vilket inte minst märktes i frågan om vapenexport och energifrågan. Det var lätt för Sjöstedt och Fridolin att plocka poäng i vapenexportfrågan samtidigt som Moderaternas och Socialdemokraternas gemensamma omsorg om jobben i vapenindustrin framkom i full dager.

Hur ser energibehovet faktiskt ut? Hur stort måste kraftnätet vara när det blir mer förnyelsebar energi? Här sken den förre Metallordföranden Löfven. Han som så ofta fått beröm av borgerliga debattörer för att visa ansvar.

Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt behöver inte heller i denna fråga ta något sådant ansvar. Det är väldigt lätt att hänvisa till satsningar i Tyskland eller Danmark utan att redogöra för konsekvenserna av en kraftig vindkraftutbyggnad i Sverige.

Löfven höjer skatterna,Fridolin gör av med pengarna, hävdade statsminister Reinfeldt i debatten. För Vänsterpartiets alla löften räcker inte pengarna till. Partiet säger också absolut nej till vinster inom vården och placerar sig därmed utanför realiteterna i dagens Vårdsverige. Skylten på dörren spelar ingen roll som Fridolin konstaterade angående offentliga mot privata entreprenörer. Precis så är det.

Väljarna blev nog inte så värst mycket klokare efter gårdagens debatt. Det blev för mycket information och sifferexercis på en gång. En timmes diskussion mellan statsminister Reinfeldt och utmanaren Löfven skulle vara mer givande än Agendas två timmar.