Jan Öjmertz

Rivstart för Sjuhärad

Jan Öjmertz Artikeln publicerades

Det har varit en bra början på året i Sjuhärad. Flera goda näringslivsnyheter har droppat in. De är efterlängtade, för summerar man 2007 var det inte mycket av den varan, mer stiltje och väntan än nya erövringar.

Mest fantasieggande är naturligtvis de kinesiska idéerna om att skapa en stabil och fungerande länk mellan två textila centra. Om den tanken håller vägen ut kan det bli riktigt bra, förutsatt att det bygger på företagsekonomiska realiteter och långsiktigt engagemang.

Det finns mångåriga kontakter mellan svensk tekoindustri och kinesiska leverantörer. Den kinesiska ekonomin går numera som en raket och Kina söker sig på bred front ut i världen. I stället för att västvärlden ska utnyttja de låga produktionskostnaderna vill kineserna själva få nytta av sin konkurrensfördel.

Det är rimligt att vara försiktig, varna för lycksökare och luftslott men i detta fall finns det en aktör som gör att projektet måste prövas och synas med seriösa och intresserade ögon.

Luming Liu, den kinesiske affärsman som står bakom idén, är sedan många år verksam i Sverige. BT har, i likhet med många andra tidningar, varit kund hos hans företag Kanal-Data, som levererat system för hantering av abonnemangsregister. Det har varit en allt igenom seriös, noggrann och pålitlig affärspartner.

Passar inte detta som hand i handske för Marketplace Borås?

Mer konkret och säkert är Bockasjö AB:s köp av en stor tomt på Viared för en ny lagercentral. Vad den ska innehålla är ännu en hemlighet, men låt oss hoppas att det är profilskarpt och utvecklingsbart. Borås behöver etableringar som kompletterar och förstärker stadens profil.

Det var det negativa beskedet från Corporate Express att deras lager ska förläggas till Växjö som öppnade för Bockasjö AB och en helt ny etablering.

Corporate Express är ett av stadens äldsta företag, under namnet Björsells starkt förknippat med Borås och som bidragit till att sprida handelsstadens namn och rykte över landet. För ett par år sedan köpte Corporate Express konkurrenten Skrivab i Växjö och en icke okomplicerad sammanslagning av de två företagen pågår.

Var det nya företaget skulle lägga sitt huvudkontor och sitt nya lager har utretts och osäkerheten har varit stor om hur ägarna, ett amerikanskt bolag med säte i Amsterdam, såg på saken. De fattade ett salomoniskt beslut och delade på lager och huvudkontor. Borås förlorade lagret men vann huvudkontoret.

Borås har på senare år förlorat så många huvudkontor att det hade varit både en nesa och en allvarlig förlust om även Corporate flyttat. Nu blir det tvärtom en förstärkning av huvudkontorsfunktionerna. Det är sannolikt att den lagerpersonal som inte vill eller kan flytta till Växjö har lätt för att få nya motsvarande jobb i Borås.

Växjö bedömdes som ett bättre logistiskt centrum än Borås, vilket bör hållas i minnet. För att Borås ska kunna hålla sig framme i den framtida konkurrensen om liknande etableringar behöver vägnätet även fortsättningsvis förbättras på viktiga punkter: R40 förbi Ulricehamn och R27:s anslutning till R40. Opinionsarbetet får inte förtröttas.

I Ulricehamn togs i veckan första spadtaget för New Wave Groups nya centrallager för sportkonfektion. Om detta lager hade hamnat någon annanstans, Dingle och Kosta uppges ha varit konkurrenter, hade det blivit bekymmersamt eftersom en stor del av den verksamhet som nu samlas i Ulricehamn redan finns i Sjuhäradsbygden.

Däremot är affärsupplägget besynnerligt. New Wave Group har gjort det till en affärsidé att göra skattebetalarna till affärskompanjoner. Det nya lagret ska ägas till hälften av NWG och till hälften av Ulricehamns kommun genom sitt fastighetsbolag, Ufsab.

Kommunens uppgift är att underlätta för näringslivet att utvecklas, genom att svara för markförsörjning och infrastruktur men när kommunen ger sig in på lokalförsörjning för enskilda företag blir det komplicerat även om kommunens motiv går att förstå. Men man inbjuder till framtida problem visavi andra företag som vill ha hjälp med sin affärsverksamhet.

Att ett framgångsrikt börsföretag som omsätter drygt 4 miljarder, och i sin framtidsstrategi talar om 10 miljarder, behöver ha skattebetalarna som lokaluthyrare är besynnerligt.

Om en eventuell lagprövning av kommunens engagemang går kommunen emot blir situationen kinkig för Ulrichamns beslutsfattare.