Jan Hansson om BHC: "Nu är krisen ett bittert faktum"

Jan Hansson, sportkrönikör Artikeln publicerades

De förhatliga strecken försvinner åt fel håll. Efter 4-7 mot Mora IK måste det sägas. Krisen är ett faktum för Borås HC.

Då hjälper det inte att varenda röd tröja är genomblöt av svett. Inte att insomnade matchvinnare vaknar till liv. Inte att det produceras hyggligt med egna mål.

Vad det handlar om nu är poäng, om segrar – och kanske framförallt om försvarsspel som det anstår ett lag i hockeyallsvenskan.

Det håller inte att ideligen låta motståndarna göra mål på enkla misstag. Vi har sett det tidigare under den mörka hösten.

Vi tvingades uppleva det på nytt i går kväll. Och nu kom bjudningarna nästan utan att BHC hann säga ”var så goda.”

I första perioden small det efter 33 sekunder, i andra efter 24. I inledningen den tredje räddades hemmalaget möjligen av att en Mora-spelare satt utvisad.

Att publiken gillar mål är att gammal sanning. Att tränarna avskyr läckande defensiv och darriga målvakter är en lika given sentens.

Så jag förstår att Gunnar Persson river sitt hår i förtvivlan över bleka försvarsinsatser. 50 insläppta mål på tio matcher är klart underkänt.

Det gäller speciellt i ljuset av förra säsongens prestationer. Då förvånade nykomlingarna hela hockey-Sverige med att ta sig till play off och slå ut Björklöven.

Just nu känns det översta strecket ungefär lika avlägset som månen. I stället gäller att försöka få grepp om de flyende lagen längst ner i tabellen.

Till råga på eländet i Borås Ishall vann också närmaste konkurrenten Huddinge – borta mot elitseriejagande Malmö Redhawks, 3-2.

Det gör söndagens hemmamatch än mer betydelsefull för BHC. Då kommer Mariestads Bois på besök i seriens enda västgötaderby. Måtte åtminstone ett par av gårdagens saknade ess hinna krya på sig.

I går var frånvaron tung efter Mattias Remstam, Mikael Hultqvist, Nicklas Lasu, Lenny Dower och Jimmy Lund.

Deras frånvaro märktes framförallt i slutperioden. Då tog kraften slut i de blott tre femmor som användes.

Fram till dess gjorde BHC en insats med mycket hjärta – och goda anfallsmässiga idéer. Laget utjämnade fyra underlägen och skaffade utmärkta lägen att ta ledningen.

Extra roligt var att uppleva efterlängtad pånyttfödelse. I en dryg månad har Anders Eriksson skrinnat runt utan att åstadkomma någonting: nio matcher, noll mål, noll assist.

Nu klev han in och tog och gav i varenda närkamp. Som en följd av den inställningen kom också målen.

Norrby IF presenterade i går sitt nya tränarpar. Simon Eriksson och Staffan Thorstensson borgar för både kvalitet och lokalkoppling.

Eriksson har fått mycket beröm för sitt sätt att lyfta Byttorps IF från femman till stabil plats i div III. I våras var nykomlingarna till och med i serieledning.

Thorstenssons blir nästa år inte bara ledare på planen, utan också utanför. Han lyckades väl i spelande tränarrollen i Sandared. Så valet känns rätt.

Efter en del dystra räkenskapsår har Norrby glädjande nog fått ordning på finanserna. Klubben kommer nu att kunna redovisa ett litet plus i bokslutet.

Det är imponerande med tanke på det dyra div I-resandet och det ofintliga förbundsstödet. En så fördyrande serieomläggning kräver ekonomisk kompensation för klubbarna.

Att inte så sker är skamligt.