Hansson om kvällens match: "Elitserien inte alls omöjligt, BHC"

Jan Hansson, sportkrönikör Artikeln publicerades

Hur avlägsen är elitserien för Borås? På ljusårs distans, hävdar många skeptiker.

Inte längre bort än lilla Mora, påstår jag inför kvällens play off mot Västerås.
Varför skulle elithockey vara omöjligt för en stor kommun med 100 000 invånare när det fungerar i en dalakommun med blott 1/5 så många människor?
Framgångar inom toppidrotten handlar bara delvis om befolkningsunderlag. På detta finns en rad fina exempel inom skilda områden.

***
Ta bara nationalsporten fotboll.
Där ligger pluttorten Degerfors (10 014 invånare) på 15:e plats i allsvenskans maratontabell och obetydligt större Åtvidaberg (11 775) på 19:e.
Nu har också Ljungskile SK för andra gången klivit upp i högsta serien.
Mot alla tips och naturlagar, men med gott humör och friska förväntningar.
Rätt inställning kan försätta berg, både i ishockeyrinkar och på fotbollsplaner.
Möjligen är det mer krävande att etablera sig i elitserien. Åtminstone känns det så i vår del av idrotts-Sverige där fotbollen haft en sådan särställning.

***
För att få ett expertsvar ringde jag i går Mora IK:s dynamiske klubbdirektör Jan Simons. Mannen med träskorna som personligt varumärke förklarade direkt föreningens framgångar:
”Det handlar väldigt mycket om hockeykultur. Här uppe vid Siljan är den djupt rotad. När vi tog steget upp på påskafton 2004 hade vi varit på väg mot elitserien i många år.”
Vid uppflyttningen visade Mora på en årsomsättning på 16 miljoner. Fyra elitseriesäsonger senare är den 70 miljoner!
Merparten av pengarna kommer från mängder av sponsorer. Det är en salig blandning av stora och små samarbetspartners. Allt från multifirman FM Mattsson till Huldas Bageri.

***
Eller som Jan Simons väljer att uttrycka relationen:
”Sammanlagt 1 000 företag köper tjänster av oss. Vi vill se sponsorerna som garanter över en längre tid.”
Årsomsättningen i Mora IK kunde jämföras med Elfsborgs fram till i fjol. Då skenade de gulsvarta siffrorna iväg till 123 miljoner, tack varje Europacuperna och spelarförsäljningar
I det sammanhanget ligger Borås HC långt efter. Klubben snurrar runt på 13 miljoner – och hoppas på ett litet plus efter en sportsligt lyckad säsong.
Företagen i Sjuhärad väljer främst att satsa sina medel på bygdens mest kända och framgångsrika förening. Samma mönster kan spåras på andra håll i riket.

***
Talande är hur svårt en landsortskommun har att hålla elitlag i både fotboll och ishockey. Ensam om att klara det är Gävle.
Där var Brynäs IF länge stadens särklassiga magnet. Först under de senaste åren har Gefle IF med framgång stuckit en käpp i hockeyhjulet.
Nu ska den tolvfaldiga mästarklubben plötsligt försöka hänga/kvala sig kvar i elitserien. Vill det sig väl/illa sker hemmastarten nästa onsdag mot – Borås HC!
För Mora IK gäller icke blott att återsäkra en bland de stora klubbarna. Lika viktigt är att hindra konkurrenten Leksands IF, fyra mil bort, från att ta den andra biljetten.
Rivaliteten är närmast frätande mellan dalaklubbarna. Falukurirens förre sportchef Anders Norin formulerar det så här:
”Dörren är stängd i Rättvik. Alla söderut håller på Leksand, alla norrut på Mora. Att heja på båda klubbarna är nästan omöjligt.”

***
I Sjuhärad finns det endast BHC-are. Ställ upp i Borås Ishall i kväll. Grabbarna behöver allt stöd för att greja en plats i den avgörande kvalserien.