Insändare

Vi måste alla agera mot klimathotet

Insändare Artikeln publicerades
Greta Thunberg är 15 år och djupt engagerad i klimatfrågan. Hon skolstrejkar utanför riksdagshuset i Stockholm och tänker fortsätta med det fram till valet. – Eftersom ingen annan gör någonting för klimatet så vill jag göra det. Det är mitt moraliska ansvar att göra någonting, säger hon till TT.
Foto: Jessica Gow/TT
Greta Thunberg är 15 år och djupt engagerad i klimatfrågan. Hon skolstrejkar utanför riksdagshuset i Stockholm och tänker fortsätta med det fram till valet. – Eftersom ingen annan gör någonting för klimatet så vill jag göra det. Det är mitt moraliska ansvar att göra någonting, säger hon till TT.

Vad gör vi om kortsiktiga ekonomiska intressen fortsätter att väga tyngre än framtiden, frågar Susanna Melchior.

Jag är lärare och därmed den första att säga att eleverna skall vara i skolan. Men med tanke på rådande omständigheter kan jag dock inte tycka annat än att Greta Thunberg, som skolstrejkar utanför riksdagshuset, gör rätt och att hon dessutom visar ett civilkurage som få vuxna kan skryta med.

Varje minut som går spyr den så kallat utvecklade världen ut allt fler växthusgaser och varje litet extra gram försämrar utsikterna för Greta och kommande generationer att leva goda liv, eller ens leva, om de dystraste framtidsutsikterna blir verklighet. Trots att våra makthavare har känt till problemen med den globala uppvärmningen i 30 år nu har inget hänt. Tvärtom – 2017 släpptes globalt sett mer koldioxid ut än någonsin tidigare.

Varken politiker, industri eller media i stort har uppmärksammat ”vår tids ödesfråga” tillräckligt tills i somras, när det blev pinsamt uppenbart att något håller på att hända med klimatet. Det finns forskare som har kallat denna underlåtenhet att agera för kriminell. Jag är böjd att hålla med.

Som privatperson fick jag genom egna efterforskningar reda på vad experterna har varnat för och det uppvaknandet ledde till stor förtvivlan och samtidig förvåning. Greta Thunberg påpekar att man skulle tro att tidningar och tv borde rapportera om klimatförändringarna dagligen eftersom denna kris troligen är den största i mänsklighetens historia. Hur är det ens möjligt att ingen har reagerat?

En del av våra svenska politiker verkar ha vaknat, men Greta, 15 år, begriper något som det flesta av dem inte verkar göra. Det krävs omfattande och omedelbara åtgärder för att stoppa den snöboll vi har satt i rullning, det krävs ett övergripande samarbete mellan partierna och det krävs att man vågar ställa hårda krav på industrin och civilsamhället. Vi kan inte flyga, konsumera, åka fossildrivna bilar eller äta kött i den omfattning vi har gjort – för att nämna några saker.

Så vad gör vi om våra makthavare inte lyssnar? Vad gör vi om kortsiktiga ekonomiska intressen fortsätter att väga tyngre än framtiden? Vi följer Greta förstås. Rosa Parks vägrade att lämna sin plats åt en vit man på en buss och utlöste därmed hela medborgarrättsrörelsen i USA. Greta går inte till skolan och jag hoppas innerligt att hennes förståndiga handling utlöser en liknande folkstorm här.

Sverige kan och borde ta första steget mot en fossilfri framtid. Den 8 september marscherar vi för klimatet i ett antal svenska städer. Ta chansen att vara med. Visa Greta och hennes generation att vi står på deras sida. Att som enskild medborgare i dag förhålla sig passiv och överlåta arbetet åt någon annan är att svika framtiden.

Susanna Melchior, lärare på Bäckängsgymnasiet och Climate Reality Leader

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.