Insändare

Vi i äldrevården orkar inte mer

Äldrevård Artikeln publicerades

Jag hoppas verkligen att Arbetsmiljöverket kommer även till äldreboendet Fagersro i Viskafors. Personalen kallades till stormöte 25/9 där personal från tre närliggande äldreboenden, Björkhaga, Ängsjöpark och Fagersro, skulle informeras samtidigt om att personalneddragningar ska ske från och med 16/10.

Datumet var bestämt utan att personalen visste någonting. Detta betyder att personalen har minskats med 25 procent inom tio månader. Vardagar är vi sex som jobbar på dagen och fem på kvällen, som ska ta hand om 26 multisjuka äldre männi-skor. På helger är vi fem på dagen och fyra på kvällen.

Vi har aldrig haft det så dåligt som det har blivit nu under den nya äldreomsorgsnämnden. Jag är ledsen mest för de äldres skull, personalen orkar inte mer och slutar helt eller är sjukskrivna.

Det finns ingen mjölighet för personalen att klara av situationen längre. Detta innebär en förnedrande, känslokall förvarning för våra älskade äldre, sjuka människor. Det som händer inom äldreomsorgen i dag kan ingen i personalgruppen längre förstå, allt är raserat. Hur kan cheferna ens våga göra detta mot de äldre och personalen? Jag hoppas innerligen att vi personal och anhöriga gör något nu, och det snabbt.

Alla beslut haglar över oss i snabbt takt och nu har även Kommunal vaknat och försöker stoppa vansinnet genom att göra en riskanalys och allt ska ske snabbt, vi har bara två–tre veckor på oss. Beslutet att dra ner personal blev uppskjutet på grund av massiva protester från personalen och nu stressas personalen att snabbt komma på vilka risker denna nerdragning innebär, vilket alla tänkande, kännande och ansvarstagande personer förstår att det inte går att genomföra, men inte cheferna. Varför?

Trött och ledsen undersköterska