Insändare

Vi har tio år på oss innan det är för sent

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Forskarna ger oss tio år att bromsa klimatförändringarna. Sedan är det för sent, skriver Anika Agebjörn.

Fakta är på bordet. Larm rapporterna duggar tätt nu. Koldioxidhalterna i atmosfären fortsätter stiga, havsnivåerna ökar snabbare än förväntat, väderkatastrofer förutspås, bland annat i USA, medan torkan breder ut sig i Afrika.

* Forskarna ger oss tio år att bromsa klimatförändringarna. Sedan är det för sent. Om vi vill att våra barnbarn och deras barn ska ha en i stort beboelig planet måste vi alltså agera nu. Ansvaret är tungt. Alltför tungt att lägga på enskilda människor. Nu krävs kraftfulla beslut på nationell och internationell nivå. Några exempel:

* Inför en rejäl skatt på koldioxid.

* Låt flyget bära sina egna kostnader – det skulle göra flygresorna bra mycket dyrare och få oss att flyga mindre.

* Fasa ut fossila väg- och sjötransporter – även handelsflottorna måste ställa om till fossilfritt bränsle.

* Sluta subventionera köttindustrin.

* Ersätt den ekonomiska tillväxtmodellen med en som bygger på balans och nolltillväxt.

Nu behöver vi modiga politiker. Och de behöver oss, stöttande medborgare som vill och vågar ställa om till ett hållbart samhälle.

Anika Agebjörn

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.