Insändare

Vi förhindrar att gravstenar välter

Insändare Artikeln publicerades
Kyrkvaktmästarna Jonathan Johansson och Melker Nilsson kontrollerar en av gravstenarna på Toarps nya kyrkogård.
Kyrkvaktmästarna Jonathan Johansson och Melker Nilsson kontrollerar en av gravstenarna på Toarps nya kyrkogård.

Svar till Före detta stenarbetare, BT 9/10.

Vi förstår de starka känslor som väcks när gravstenar blir nedlagda. Som huvudman för begravningsverksamheten har vi dock, enligt arbetsmiljölagen, skyldighet att utföra en säkerhetskontroll av alla gravstenar vart femte år.

Dessa kontroller infördes 2012 efter det att en dödsolycka inträffade på grund av att en gravsten välte över en människa på en kyrkogård 2011. Syftet med kontrollerna är att undvika att det händer olyckor med både personal och besökande oavsett ålder. Senast förra veckan inträffade en olycka på en kyrkogård några mil härifrån med benbrott som följd.

”Stenar som bedöms som osäkra lyfts av med en hydraulisk kärra och läggs, med namninskriptionen uppåt, på reglar i direkt anslutning till gravplatsen.”

Alla gravanordningar som är högre än 30 centimeter kontrolleras. Kontrollen består av tre delar: okulär besiktning/vinkelmätning, dubbkontroll samt belastningsprov.

Säkerhetskontrollerna följer centrala gravvårdskommitténs instruktioner för prövning av gravstenssäkerhet. Varje sten/varje del i en gravanordning som klarar den okulära besiktningen provtrycks åt båda håll med 350 N (motsvarar 35,6 kilo). Stenarna som provtrycks väger mellan 175 och 350 kilo. Stenar som bedöms som osäkra lyfts av med en hydraulisk kärra och läggs, med namninskriptionen uppåt, på reglar i direkt anslutning till gravplatsen. Därefter skickas ett brev till gravrättsinnehavaren. Vissa gravplatser har ingen nu levande innehavare – då sitter det en grön plastskylt vid graven.

Vi vill gärna du ringer oss på 033-16 96 00. Vi uppmuntrar också dig och andra som vill veta mer att besöka oss och i praktiken, på nära håll, se hur säkerhetsarbetet går till.

Caroline Nordblad, vaktmästare och projektansvarig, Toarps församling

Gunnar Alstéus, kyrkogårdsförman, Toarps församling 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.