Annons

Vi bevakar så att ingen lönediskrimineras

Svar till signaturen Erfarna socialsekreterare i Borås stad, BT 15/10.
Fackligt • Publicerad 19 oktober 2017
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vision ser KAL-gruppens 28 punkter för att förbättra kompetens, arbetsmiljö och löner för socialsekreterare som en bra ingång för att förbättra situationen och komma till rätta med problemen inom individ- och familjeomsorgsförvaltningen och arbetslivsförvaltningen. I alla förhandlingar och uppgörelser måste man dock ge och ta. Några punkter som vi tycker är viktiga samt tror är bra och som gjorde att vi ställde oss bakom KAL-gruppens slutrapport är bland annat:

* Förstärka och utveckla erfarenhetssatsningen.

Annons

* Särskild lönesatsning för att stärka konkurrenskraften.

* Höjt mentorstillägg.

* Utveckla det administrativa stödet.

* Utveckla det nära ledarskapet.

* Utveckla tillitsbaserad styrning

* Utveckla specialkompetens.

Borås stad har uttryckt ambition om att arbeta med alla de punkter som har fastslagits av politiken och Vision kommer noga att följa så att arbetsgivaren fullföljer sina åtaganden.

Vision ska som fackliga företrädare inte motarbeta arbetsgivarens initiativ att till exempel lönemässigt satsa på någon grupp. Vi utgår ifrån att satsningar på en yrkesgrupp aldrig sker på bekostnad av en annan och kommer att bevaka så att ingen grupp lönediskrimineras på grund av handlingsplanen.

I Borås stad har merparten av anställda individuell lönesättning enligt dialogmodellen och Vision förutsätter att gällande avtal följs så att alla anställda har en löneutveckling som baseras på individuell prestation, lönekriterier, bidrag till verksamhetens mål samt personlig utveckling. Oavsett om man jobbar som socialsekreterare med inriktning mot barn och unga eller inom övrig myndighetsutövning för socialsekreterare eller annan yrkesgrupp.

Hasse Brännmar, ordförande Vision, Boråsavdelningen

Annons
Annons
Annons
Annons